Dzīve pierobežā Vilces pagasta iedzīvotāju stāstījumos - Vilciņa, Ilze (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba temats ir „Dzīve pierobežā Vilces pagasta iedzīvotāju stāstījumos”. Pētījuma mērķis ir ar dzīvesstāstu palīdzību izprast dzīvi pierobežā no vietējo iedzīvotāju skatupunkta un noskaidrot, kā iedzīvotāji apzinās savu piederību dzīvesvietai. Maģistra darba izstrādes laikā apskatīti jau iepriekš veiktie pētījumi par mutvārdu vēsturi, identitāti un vietējo piederību. Savukārt teorētiskā bāze balstīta uz informācijas avotiem par pētniecības metodēm, mutvārdu vēsturi, identitāti, hermeneitiku un sociālās identitātes teoriju. Pētniecības temats ir aktuāls, jo Vilces pagasts atrodas Lietuvas pierobežā un 2009.gadā pēc administratīvi teritoriālās reformas tika pievienots Jelgavas novadam. Pētījumā rezultātā parādās Vilces pagasta iedzīvotāju viedoklis par administratīvi teritoriālo reformu ietekmi uz viņu un pagasta dzīvi, kā arī atklājas, kas veido viņu piederības sajūtu Vilces pagastam.

The topic of this master thesis is „Life along the border by the stories from inhabitants of Vilce local community”. The aim of this research is to understand the life in the border area from the view point of the people who live there and to find out how they are aware of their adherence to their residence. The theoretical basis is based on the sources of information about research methods, verbal history, identity, hermeneutics and theory of social identity. The topic of this research is topical because parish of Vilce is located near Lithuanian border and in 2009 after the administrative territorial reform it was added to the Jelgava region. As a result of this research you can see the point of view of the people of Vilce parish about the administrative territorial reform and its influence to their lives. As well, it shows what forms their sense of belonging to the Vilce parish.
Life along the border by the stories from inhabitants of Vilce local community
Keywords: Komunikācijas zinātne