5/6 gadīgu bērnu runas attīstības sekmēšana muzikālo rotaļu laikā - Cirvele, Evija (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba autors: Evija Cirvele Bakalaura darba temats: “5/6 gadīgu bērnu runas attīstības sekmēšana muzikālo rotaļu procesā”. Mērķis: Teorētiski un praktiski izzināt 5/6 gadu vecu bērnu runas attīstības iespējas muzikālo rotaļu procesā pirmsskolā. Darba pirmajā nodaļā aprakstīti bērnu runas attīstības pedagoģiskie un psiholoģiskie pamati. Analizēta atšķirība starp jēdzieniem runa un valoda, kā arī aprakstītas 5/6 gadīgu bērnu runas attīstības īpatnības. Apkopojot un analizējot zinātnisko literatūru, tiek secināts, ka valoda ir noteikta zīmju sistēma, savukārt runa un runas process ir veids kādā valoda tiek izteikta. Veiksmīgi īstenotu muzikālo un logoritmikas nodarbību laikā, kā arī sadarbojoties ar grupu skolotājiem un iekļaujot bērnu dienas ritā muzikālās rotaļas, iespējams sekmēt bērna runas attīstību. Otrajā nodaļā apkopoti un raksturoti muzikālo rotaļu veidi, kā arī apkopotas teorētiskās atziņas par muzikālo rotaļu lomu bērnu runas attīstībā. Darbā aprakstīts empīriskais pētījums, kurā kā pētījuma metode izvēlēta novērojums. Izvēlētas un aprakstītas piecas muzikālās rotaļas, kurām izvirzīti konkrēti kritēriji, lai vērojuma procesā būtu iespējams veikt analīzi par to vai muzikālās rotaļas sekmē bērnu runas attīstību. Pētījuma noslēgumā apstiprinās izvirzītā hipotēze - regulāri izmantojot mērķtiecīgi atlasītas, daudzveidīgas muzikālās rotaļas, tiek sekmēta bērna runas attīstība. Atslēgas vārdi: Muzikālās rotaļas, runas attīstība, sadarbība, izglītība. Darbs sastāv no 75 lappusēm, tsk. 17 tabulas, 35 attēli, 6 pielikumi. Izmantoti 45 informācijas avoti.

Bachelor thesis author:Evija Cirvele Bachelor thesis topic: "Promoting the speech development of 5/6 year olds through musical play". Aim: To theoretically and practically explore the possibilities of speech development of 5/6 year old children in the process of musical play in pre-school. The first chapter of the thesis describes the pedagogical and psychological foundations of children's speech development. The distinction between the concepts of speech and language is analysed, and the peculiarities of speech development in 5/6-year-old children are described. The review and analysis of the scientific literature leads to the conclusion that language is a system of signs, whereas speech and the speech process are the way in which language is expressed. The development of children's speech can be promoted through successful music and speech therapy sessions, cooperation with group teachers and the inclusion of musical games in the children's daily routine. Chapter two summarises and describes the types of musical play and the theoretical findings on the role of musical play in children's speech development. The thesis describes an empirical study in which observation was chosen as the research method. Five musical games are selected and described, and specific criteria are set in order to enable the observation process to analyse whether musical games contribute to children's speech development. The hypothesis is that regular use of a variety of purposefully selected musical games promotes children's speech development. Key words: Musical play, speech development, cooperation, education. The thesis consists of 75 pages, including 17 tables, 35 figures, 6 annexes. 45 sources of information used.
Promoting speech development in musical play for 5/6 year olds
Keywords: Skolas pedagoģija; Muzikālās rotaļas; Runas attīstība; Sadarbība; Izglītība