Nacionālās pagrīdes izdevumi Latvijā (1944–1950). - Krēķis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbs “Nacionālās pagrīdes izdevumi Latvijā (1944-1950)” ir izstrādāts LU Vēstures un filozofijas fakultātes Latvijas un Austrumeiropas jauno un jaunāko laiku vēstures katedrā. Maģistra darbā aplūkota laikā no 1944. līdz 1950. gadam veidoto nacionālās pagrīdes laikrakstu darbība, to informācijas vākšanas metodes, laikrakstu veidošana, pavairošana un izplatīšana. Darbā arī analizētas laikrakstu saturiskās nostādnes, izceļot mērķus un uzdevumus, kādus centās paveikt nacionālās pagrīdes laikrakstu veidotāji, izmantojot šo nevardarbīgās pretošanās formu komunistiskajam režīmam. Vienlaikus laikrakstu darbības pilnīgai raksturošanai analizētas režīma drošības iestāžu pielietotās metodes nacionālās pagrīdes laikrakstu veidotāju apkarošanai, parādot apstākļus, kādos pagrīdes laikrakstu veidotāji darbojās.

Masters paper “National underground press in Latvia (1944-1950)” has been written at University of Latvia, Faculty of History and Philosophy, Department of Contemporary History of Latvia and Eastern Europe. Master’s thesis focuses on the analysis of the operations of national underground press made in the time period from 1944 till 1950. There are examined data collection methods, newspapers formation, production and distribution of national underground press. The paper also analyzes the newspaper narrative framework, highlighting the goals and tasks, which soutgh to accomplish the national underground newspapers makers by using this form of non-violent resistance to Communist regime. In order to provide full characterization of the conditions under which underground newspaper creators worked, there are also analyzed methodes used by Communist regime security authorities to fight national underground.
National underground publications in Latvia (1944–1950).
Keywords: Vēsture