Četrgadīgu bērnu pētniecisko prasmju pilnveide dabas vērojumos - Savicka, Anita (Latvijas Universitāte, 2017)
Kvalifikācijas darbs – Četrgadīgu bērnu pētniecisko prasmju pilnveide dabas vērojumos. Darba autore: Anita Savicka. Darba zinātniskā vadītāja: Dr. paed. Maruta Sīle. pētījuma mērķis: pētīt četrgadīgu bērnu pētniecisko prasmju pilnveides iespējas dabas vērojumos. pētījuma uzdevumi: 1.analizēt pedagoģijas un psiholoģijas zinātnieku atziņas par pētnieciskām prasmēm, 2.raksturot pētnieciskās prasmes četrgadīgiem bērniem, 3.organizēt pētījumu un pamatot metožu izvēli, 4.pārbaudīt izvirzīto hipotēzi, tās lietderību praksē, 5.analizēt iegūtos datus. Kvalifikācijas darba apjoms: izmantotā literatūra un avotu saraksts 44 lpp., 12 tabulas, 11 attēli, izmantotās literatūras un informācijas avoti sastāv no 39 vienībām,7 no tām svešvalodā, pievienoti 3 pielikumi. Darbs sastāv no: ievada, 2 daļām, 7 apakšnodaļām, secinājumiem, ieteikumiem, literatūras saraksta. Teorētiskā daļā ir raksturotas vidējā vecumposma bērnu attīstības likumsakarības, pētniecisko prasmju pilnveides iespējas. Apkopotas pedagoģijas un psiholoģijas zinātnieku atziņas par pētnieciskām prasmēm. Teorētiskajā daļā tika izmantoti tādu autoru darbi kā: Freiberga L., Priede L., Jurgena I., Kalniņa D., atziņas u.c. Empīriskā daļā tika raksturots pedagoģiskais process četrgadīgu bērnu pētniecisko prasmju pilnveidei, pētījuma rezultāti apliecina izvirzīto hipotēzi, kas ļauj apstiprināt hipotēzi – četrgadīgo bērnu pētniecisko prasmju pilnveide dabas vērojumos būs sekmīgāka ja tiks: izvēlētas vecumposmam atbilstoši vērojumi, tiks cienīts bērnu viedoklis. Atslēgas vārdi: pirmsskolas vecuma bērni, prasmju pilnveide, dabas vērojumi.

Qualification work: Skill development of 4 year old children during the nature observation. Author: Anita Savicka. Scientific supervisor of work: Dr. paed. Maruta Sīle. the purpose of the research: o research skill development of 4 year old children during the nature observation. research tasks: 1.to analyze quotes about research skills from scientists of education and psichology, 2.to characterize research skills in 4 year old children, 3.to organize the research and to justify the use of methods, 4.to examine the hypothesis and its use in practice, 5.to analyze the obtained data. The volume of the qualification work: the list of references and used literature - page 42., it contains 39 units, 7 of them in a foreign language; 12 tables, 11 pictures and 3 appendixes attached. The work has: Introduction, 2 parts, 6 subchapters, conclusions, suggestions and list of references. The theoretical part describes the regularities of child development at the avarage age, the opportunities for development of the research skills. Collection of quotes about research skills from scientists of education and psychology. The empirical part describes educational process in developing observation skills in 4 year old children. The results of research proves the suggested hypothesis - the observational skills in 4 year old children will be developed more successfully if: age appropriate observations are chosen and if children's opinion is taken into consideration. Key words: preschool children, skill development, nature observations.
Skill development of 4 year old children during the nature observation
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; Pirmsskolas vecuma bērni; prasmju pilnveide; Dabas vērojumi; pētnieciskās prasmes