Kontrole pār ķermeni: nevakcinēto bērnu piemērs - Bāriņa, Anete (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbā „Kontrole pār bērna ķermeni: nevakcinēto bērnu piemērs” tiek parādīts, kā notiek zināšanu un informācijas aprite to cilvēku vidē, kuri izvēlas savus bērnus nevakcinēt. Šis darbs ir izstrādāts, analizējot galvenokārt vakcinācijas kontroli, kā arī apskatot normalitātes un soda konceptus, izmantojot medicīnas antropoloģijas teorētisko perspektīvu. Tiek pētīti priekšstati par to, kā vecāku vakcinācijas izvēle tiek kontrolēta, kāpēc un kā bērna nevakcinācija atstāj ietekmi uz vecāku ikdienas praksēm. Apskatīts arī tas, kā nevakcinācija mainījusi viņu priekšstatus par bērna ķermenisko pašizjūtu un kā vecāki izjūt savu bērnu ķermeni pēc izvēlēšanās bērnu nevakcinēt. Bakalaura darbs veikts, izmantojot kvalitatīvās pētniecības metodes. Secinājumi norāda uz sešiem dažādiem diskursīvajiem ietvariem, kas katrs ļauj paraudzīties uz pētījumu no atšķirīga skata punkta.

In bachelors thesis “Control over the body: Example of unvaccinated children” is being proven how the information and knowledge circulates in the environment of those people who decide not to get their children vaccinated. This thesis is made by analyzing mostly vaccination control, looking at normalities and concept of fines while using medical anthropology theoretical perspective. Researches are being made about how the vaccinations are controlled, why and how non-vaccination affects parents practice. How the non-vaccination has changed their idea about child’s bodily self-realization and how parents feel their child’s body after they decide not to vaccinate them. Bachelors thesis is being made by quality research methods. Conclusions point out six different discursive frames who allow to look at the research from different side of views.
Control Over The body: Example Of Unvaccinated Children
Keywords: Antropoloģija; vakcinācija; normalitāte; kontrole; sankcijas; ķermenis