Pleca kaula proksimālās daļas daudzfragmentu lūzumu jauna ķirurģiskās ārstēšanas koncepta "direct tubular fixation" novērtējums - Reiter, Bernadette (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba aktualitāte: Proksimālie augšdelma kaulu lūzumi ir bieži sastopama trauma, īpaši gados vecāku cilvēku vidū. Bieži vien pēc šīs traumas netiek atgūts pilns pleca kustīgums un rokas spēks, tāpēc tas var radīt ievērojamu saslimstības un veselības aprūpes slogu. Dislocētu un daudzfragmentāru lūzumu gadījumā ķirurģiskā tehnika un fiksācijas izvēle ir būtiski faktori rezultāta noteikšanā. Šajā diplomdarba novērtēts jaunās bloķēšanas plāksnes Tamina TF kvalitatīvais un kvantitatīvais rezultāts. Darba mērķis: Tamina TF iekšējās fiksācijas plāksnes novērtēšana attiecībā uz pleca funkciju, radioloģisko iznākumu un pacientu ziņotiem rezultātiem (PROMs). Metodes un materiāli: Retrospektīvs pārskats par Tamina TF iekšējās plāksnes fiksāciju 60 pacientiem no četram Šveices veselības aprūpes iestādēm no 2020. gada novembra līdz 2023. gada beigām. Augšdelma kaulu lūzumi klasificēti saskaņā ar Neer sistēmu. Tiek analizēti turpmākie parametri, tostarp pleca funkcija un radioloģiskais iznākums. Patienta subjektīvais novērtējuma rezultāts tiek kvantificēts, izmantojot VAS sāpju punktu skaitu un PROMs anketas. Papildus tiek novērtētas ar lūzumiem un implantiem saistītas komplikācijas, tostarp revīzijas operācijas un implantu izņemšana. Rezultāti: Funkcionālais rezultāts 12 mēnešus pēc operācijas bija 116.7 ± 33.7° fleksija, 110.5 ± 38.1° abdukcija, 68.2 ± 21.8° iekšējā rotācija un 50.3 ± 19.1° ārējā rotācija. Attiecībā uz ārējo rotāciju ir statistiski nozīmīgs samazināts ROM, salīdzinot ar kontralaterālās puses mērījumiem. Radioloģiskais iznākums bija kaulu saaugšana visiem pacientiem ar sastopamību viena slikta apvienošana. Subjektīvajam iznākumam EQ5D-VAS bija 87.9 ± 14.7 pēc 12 mēnešiem un SSV 83.5 ± 10.2 visiem lūzumu veidiem. Komplikācijas ietver četrus avaskulārās nekrozes, viena plāksnes izkustēšanās un vienu skrūvju penetrācijas gadījumus. Kopumā 20 pacientiem tika izņemts osteosintēzes materiāls, 11 pacientiem tika izņemta plāksne pleca stīvuma vai iekaisuma dēļ. Secinājumi: Šajā pētījumā secināts, ka Tamina TF is droša lietošanai ķirurģiskai ārstēšanai proksimālo augšdelma kaula lūzumu gadījumā ar labiem radioloģiskiem, funkcionāliem un subjektīviem rezultātiem.

Background: Proximal humerus fractures are a common injury, particularly among the elderly population. Frequently, the full shoulder mobility and arm strength are not regained after this injury and therefore it may lead to a significant morbidity and healthcare burden. For displaced and multifragmentary fractures, the surgical technique and choice of fixation are essential factors in determining the outcome. This thesis evaluates the qualitative and quantitative outcome of the new locking-plate Tamina TF. Objectives: Evaluation of Tamina TF internal plate fixation with regard to shoulder function, radiologic outcome and patient-reported outcome parameters. Materials and Methods: A retrospective review of Tamina TF internal plate fixation of 60 patients in four Swiss health institutions between November 2020 and end of 2023. The fractures are classified according to Neer. Follow-up parameters including shoulder function and radiologic outcome are analysed. The subjective outcome is quantified using the VAS pain score and PROMs questionnaires. Additionally, fracture- and implant related complications including revision surgeries and hardware removals are assessed. Results: The functional outcome 12 months after surgery is 116.7 ± 33.7° flexion, 110.5 ± 38.1° abduction, 68.2 ± 21.8° internal rotation and 50.3 ± 19.1° external rotation. For external rotation, there is a statistically relevant reduced ROM compared to the contralateral side. Osseous consolidation is achieved in all patients with an incidence of one mal-union. The subjective outcome after 12 months is good with a combined EQ5D-VAS of 87.9 ± 14.7 and SSV 83.5 ± 10.2 for all fracture types. Complications include four avascular necrosis, one hardware loosening and one screw penetration. A total of 20 patients had their osteosynthesis material removed, 11 of them due to shoulder stiffness or hardware irritation. Conclusions: In this study, it can be concluded that Tamina TF can be safely used for ORIF in proximal humerus fractures with good radiologic, functional and subjective outcomes.
Direct tubercular fixation: clinical evaluation of a new concept for the surgical treatment of multifragmentary fractures of the proximal humerus
Keywords: Medicīna; Proximal humerus fracture; Osteosynthesis; ORIF; Tamina TF; Outcome study