Mikrobioma un T-limfocītu raksturošana gastrīta pacientu paraugos - Lisovska, Violeta (Latvijas Universitāte, 2025)
Autoimūnais atrofiskais gastrīts (AIG) ir hroniska kuņģa gļotādas iekaisuma slimība, kas bieži tiek nepietiekami diagnosticēta, neskatoties uz tās saistību ar paaugstinātu kuņģa vēža un neiroendokrīno audzēju (NET) risku. Pētījums bija vērsts uz mikrobiomas un T-limfocītu sekretēto citokīnu izpēti AIG un NET gadījumā, izmantojot 16S rRNS sekvencēšanu un citokīnu sekrēcijas stimulāciju ar kuņģa aspirāta baktērijām. AIG un NET grupu mikrobiotas sastāvs būtiski atšķīrās no kontroles grupas, taču bija savstarpēji līdzīgs. Slimības grupu paraugos tika novērota nozīmīga orālo baktēriju klātbūtne. TNF-α un IL-6 bija galvenie iekaisuma citokīni, kas visizteiktāk tika inducēti AIG pacientu PBMC šūnās.

Autoimmune atrophic gastritis (AIG) is a chronic inflammatory disease of the gastric mucosa that is often underdiagnosed despite its association with an increased risk of gastric cancer and neuroendocrine tumors (NET). This study focused on the investigation of the microbiome and cytokine secretion by T-lymphocytes in cases of AIG and NET, using 16S rRNA sequencing and cytokine secretion stimulation with stomach aspirate bacteria. The microbiota composition of AIG and NET groups differed significantly from the control group, yet was similar between the two disease groups. A notable presence of oral bacteria was observed in samples from the disease groups. TNF-α and IL-6 were the main inflammatory cytokines most strongly induced in PBMCs from AIG patients.
Characterization of the microbiome and T lymphocytes in gastitis patients' samples
Keywords: Bioloģija; autoimūnais atrofiskais gastrīts; neiroendokrīnais tumors; mikrobioms; 16S rRNS; T-limfocīti