Starptautisko tiesību normu piemērošana attiecībā uz Irākas pilsoņiem Latvijas-Baltkrievijas robežšķērsošanas kontekstā - Samarina, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Pētījuma mērķis ir noteikt, vai Latvija, izraidot vai neļaujot iekļūt Latvijas teritorijā Irākas pilsoņiem, kuri mēģinājuši vairākkārt nelikumīgi šķērsot Latvijas – Baltkrievijas robežu, ir pārkāpusi starptautiskās tiesību normas. Darbā ir skatīta patvēruma un bēgļu tiesību vēsture, kā arī šo jēdzienu raksturojums. Galvenokārt pētījuma uzdevums ir saistībā ar sniegtajām bēgļu un patvēruma meklētāju definīcijām, kā arī starptautiskajiem un nacionālajiem normatīvajiem aktiem, tiesu praksi un publiski pieejamo informāciju par situāciju uz Latvijas – Baltkrievijas robežas, noteikt, vai Irākas pilsoņi var tikt definēti kā viena no grupām, uz kuru attiecas bēgļu vai patvēruma meklētāju statuss un tiesības, kā rezultātā nonākt pie secinājuma, vai Latvija tika pārkāpusi starptautiskās tiesību normas attiecībā uz šīm personu grupām.

The aim of the study is to determine or Latvia, by expelling or preventing Iraqi citizens from entering the territory of Latvia, who have attempted to cross the border between Latvia and Belarus on several occasions, has infringed international law. Thea uthor looks at the history of asylum and refugee rights, and the nature of these concepts. In particular, the aim of the study is in relation to the definitions of refugees and asylum seekers provided, as well as international regulatory enactments, court practices and publisy available information regarding the situation on the border of Latvia - Belarus, determine whether Iraqi citizens can be defined aso ne of the groups covered by the status and rights of refugees or asylum seekers, thereby reaching a conclusion on whether Latvia violated international law with regard to these groups of persons.
International law application to Iraqi citizens in the context of crossing Latvian-Belarusian border
Keywords: Juridiskā zinātne; Latvijas-Baltkrievijas robežas krīze; Migrantu krīze; Bēgļu tiesības; Irākas pilsoņi uz Latvijas–Baltkrievijas robežas