Latvijas dzīvības apdrošināšanas tirgus analīze - Baumanis, Rihards (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba tēma ir „Dzīvības apdrošināšanas tirgus analīze Latvijā”. Bakalaura darba mērķis ir uz tirgus rādītāju analīzes pamata izstrādāt priekšlikumus dzīvības apdrošināšanas nozarei un dzīvības apdrošināšanas sabiedrībām. Darba gaitā autors izmanto finansiālo analīzi gan dzīvības apdrošināšanas tirgum kopumā, gan dzīvības apdrošināšanas sabiedrību rādītāju finansiālo analīzi. Informācijas iegūšanai par dzīvības apdrošināšanas tirgus datiem autors izmantoja Finanšu un Kapitāla tirgus komisijas un Latvijas Apdrošinātāju asociācijas publiski pieejamos datus. Bakalaura darbs sastāv no ievada, trim nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem, kā arī no izmantotās literatūras un avotu saraksta un pielikumiem. Autors bakalaura darba pirmajā nodaļā analizē un vērtē literatūru par dzīvības apdrošināšanu gan Latvijā, gan pasaulē, apskata dzīvības apdrošināšanas vēsturi un teorētiskos aspektus, dzīvības apdrošināšanas veidus un produktus, kādi tiek piedāvāti klientiem Latvijā. Autors izmanto literatūru gan latviešu valodā, gan ārzemju literatūru angļu valodā. Darba otrajā nodaļā autors salīdzina un analizē katras dzīvības apdrošināšana sabiedrības un Latvijā pārstāvētās ārvalstu dzīvības apdrošināšanas sabiedrību filiāļu darbību, salīdzina to attīstību gadu griezumā, kā arī izvērtē dzīvības apdrošināšanas sabiedrību darbību pa dzīvības apdrošināšanas veidiem. Katra dzīvības apdrošināšanas veida attīstība tiek pētīta atsevišķi, kā arī salīdzināta ar citiem veidiem. Autos atsevišķi pēta fizisko un juridisko personu noslēgtos līgumus dzīvības apdrošināšanā Latvijā. Trešajā nodaļā autors analizē dzīvības apdrošināšanas tirgus peļņas rādītājus gan kopumā, gan tikai tehnisko rezultātu, pēta pozīcijas, kuras veicina peļņas un zaudējumu rašanos. Darba kopējais apjoms, neskaitot pielikumus, ir 68 lapaspuses, darbā ir iekļauti 21 attēli. Izmantoto literatūru saraksts sastāv no 11 vienībām.

The subject of bachelor thesis is „Life insurance market analysis in Latvia”. The goal of thesis is based on life insurance market analysis to create proposals for life insurance market and life insurance companies. Financial analysis methods have been used by author analysing life insurance market together and by each insurance company as itself. Author used public available data information about life insurance market in Latvia from two official finansial institutions in Latvia – Financial and Capital Market Commission and Latvian Insurers Association. The thesis is compoused of introduciton, three chapters, conslusion and proposals given by author, the list of used literature and references as well as annexes. First chapter of thesis consists of author’s analysis of various books and references of insurance history and theory, life insurance types and services in Latvia. Author uses literature in latvian and english languages. In secound chapter author compares and analyses Latvian life insuarce companies and international life insurance comapnies branches, compares yearly growth indicators, also analyses life insurance market activities by life insurance types. Each life insurance type has been analysed separately and compared to each other. Author analyses single entity’s and entity‘s signed cotracts in Latvia. In third chapter author analyses profit and loss of life insurance market in Latvia, also comparing technical result separate from total profit or loss. The total volumes of the bachelor thesis, excluding the annex, are 68 pages. The paper also includes 21 figures. The list of used literature comprises 11 reference items.
Life insurance market analysis in Latvia
Keywords: Ekonomika