Drosophila melanogaster cerebrālās asimetrijas attīstība un organizācija - Alsberga, Zane (Latvijas Universitāte, 2020)
Bezmugurkaulnieku un mugurkaulnieku vidū ir bieži sastopama nervu sistēmas bilaterālā asimetrija. Galvas smadzeņu asimetrija ietekme dzīvnieku kognīciju. Traucējumi galvas smadzeņu asimetrijas veidošanā var izraisīt vairākas slimības, kas biežāk ir saistītas ar runas veidošanas traucējumiem. To ietekmē vairāki ģenētiski un vides faktori, bet asimetrijas veidošanās mehānismi nav detalizēti aprakstīti. Šis darbs pēta augļu mušiņas galvas smadzeņu asimetrisko ķermenīti, konkrēti tā asimetrijas attīstību un organizāciju. Darbā tiek aprakstīti vairāki neironu tipi, kas veido asimetrisko ķermenīti, tiek aprakstīta to anatomija un sinoptiskie partneri. Rezultāti uzrādīja, ka asimetriskais ķermenītis veidos kūniņas stadijā pēc simetrijas laušanas.

Right-left asymmetry is a common feature of the nervous system in vertebrates and invertebrates. Cerebral lateralisation are essential for animal cognition, its disruption can cause neurological disorders such as speech impairment in humans. Several genetic and environmental factors play an important role to its origin, however, the underlying mechanisms of asymmetrical organisation is unknown. This study shows the developmental and circuit organisation of asymmetrical body (AB) in the nervous system of Drosophila melanogaster. Single cell clones and activity dependent synaptic connections generated in this study demonstrate anatomy of various AB neuronal types and constitutes their precise wiring circuit. During early pupa development occurs break in symmetry and then the AB establishes anatomical asymmetry which persist throughout adulthood.
Organization and development of Brain Circuit Asymmetry in Drosophila melanogaster
Keywords: Bioloģija; augļu mušiņa; asimetriskais ķermenītis; bilaterālā asimetrija; attīstība