Stereotipi ziņu portālu virsrakstos 2022.gada janvārī un Latvijas iedzīvotāju medijpratība to izvērtēšanā - Kliedere, Linda (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir “Stereotipi ziņu portālu virsrakstos 2022.gada janvārī un Latvijas iedzīvotāju medijpratība to izvērtēšanā”. Darba mērķis ir noteikt visbiežāk sastopamus stereotipus piecu populārāko ziņu portālu (“Delfi.lv”, “Tvnet.lv”, “Lsm.lv”, “Jauns.lv” un “La.lv”) virsrakstos, veicot kontentanalīzi, kā arī noskaidrot iedzīvotāju medijpratības līmeni attiecībā uz stereotipu atpazīšanu un četru speciālistu viedokļus par kontentanalīzē un interneta aptaujā iegūtiem rezultātiem. Teorētiskā daļa ietver stereotipu, kvalitatīvās žurnālistikas un medijpratības jēdzienu skaidrojumus. Metodoloģiskā daļa sastāv no kvantitatīvām (ziņu virsrakstu kontentanalīze, iedzīvotāju interneta aptauja) un kvalitatīvas (daļēji strukturēta intervija ar četriem speciālistiem) pētījuma metodēm. Izpētes laikā tika izanalizēti 7832 ziņu virsraksti, atklājot, ka interneta ziņu portālā “Lsm.lv” procentuāli ir vairāk stereotipu (3%) nekā “Lsm.lv” (0.15%). Savukārt interneta aptaujā tika secināts, ka respondentiem visvieglāk atpazīt rases un dzimuma stereotipus, bet visgrūtāk – vecuma stereotipu.

The topic of the bachelor's thesis is "Stereotypes in the headlines of news portals in January 2022 and the media literacy of Latvian citizens in their evaluation". The aim of the work is to determine the most common stereotypes in the headlines of the five most popular news portals ("Delfi.lv", "Tvnet.lv", "Lsm.lv", "Jauns.lv" and "La.lv") by performing a content analysis, as well as to find out the level of media literacy of the population regarding the recognition of stereotypes and the opinions of four specialists on the results obtained in the content analysis and internet survey. The theoretical part includes explanations of the concepts of stereotypes, qualitative journalism and media literacy. The methodological part consists of quantitative (content analysis of news headlines, Internet survey of residents) and qualitative (semi-structured interview with four specialists) research methods. During the research, 7,832 news headlines were analyzed, revealing that the Internet news portal "Lsm.lv" has more stereotypes (3%) than "Lsm.lv" (0.15%). The internet survey concluded that it is easiest for the respondents to recognize stereotypes of race and gender, but the most difficult is the stereotype of age.
Stereotypes in the headlines of news portals in January 2022 and the media literacy of Latvian citizens in their evaluation
Keywords: Komunikācijas zinātne; stereotipi; medijpratība; kvalitatīva žurnālistika; ziņu portāli; ziņu virsraksti