Investīcijas Latvijā - Lipska, Valentīna (Latvijas Universitāte, 2016)
Investīcijas ir viens no noteicošiem priekšnosacījumiem valsts izaugsmes veicināšanā un ekonomiskā stāvokļa ietekmēšanā. Diplomdarbā tiek aplūkota un raksturota investīciju plūsma. Darba mērķis ir analizējot investīciju attīstību, to nozīmi un piesaisti Latvijas ekonomikā, izdarīt secinājumus par investīciju kavējošiem faktoriem un izvirzīt priekšlikumus kavējošo faktoru novēršanai vai to ietekmes mazināšanai. Diplomdarba pamatdaļa sastāv no divām daļām – no teorētiskās un analītiskās. Pirmajā daļā tiek raksturota investīciju būtība un nozīme valsts ekonomikā, kā arī tiek apskatīta un izanalizēta to dinamika. Otrajā daļā tiek pētīti un analizēti investīciju kavējošie faktori Latvijas ekonomikā. Tiek novērtēts arī investīciju piesaistīšanas reģionālais aspekts. Balstoties uz izstrādāto darbu, autore sniedz secinājumus un priekšlikumus investīciju kavējošo faktoru novēršanai vai to ietekmes mazināšanai. Darba gaitā tika secināts, ka ir ļoti būtiski apzināt investīciju piesaistīšanas kavējošos faktorus. Investīcijas ir viens no svarīgākajiem katras valsts ekonomikas raksturlielumiem, kuru pieaugums veicina kopējo valsts ekonomisko izaugsmi. Tika izpētīts, ka Latvijas ekonomikā nepastāv īpaši stimuli investīciju piesaistīšanai.

Investments are one of the most important preconditions for the development of the economic state of the country. The paper consists of two parts – the theoretical and the analytical ones. The first part characterises the nature and the significance of investments in the economics of the country and analyses the dynamics of investments. The second part investigates and gives the analysis the obstructive factors in Latvian economics as well as it evaluates the regional aspect in the investment attraction. According to the research, the author provides conclusions and suggestions for the prevention of obstructive factors and their impact on the economics. During the research the conclusion is drawn out that it is very important to study the obstructive factors for the attraction of investments. Investments are one of the most important characteristics of the country and their growth influences the development of the country a lot. It is possible to conclude that there are no special stimuli for investment attraction in Latvian economics.
Invesments in Latvia
Keywords: Ekonomika; Investīcijas; Nefinanšu investīcijas; ES struktūrfonds; Piesaistīšanas problēmas