Pēctecības problēma Latvijas vēstures un pasaules vēstures mācību priekšmetu apguvē 6.klasē - Pavlova, Nora (Latvijas Universitāte, 2013)
Diplomdarba „ Pēctecības problēma Latvijas vēstures un Pasaules vēstures mācību priekšmetu apguvē 6.klasē” pētījums ir saistīts ar pedagoģiskajā darbā aktuālo jautājumu par mācību priekšmetu „Latvijas vēsture” un „Pasaules vēsture” mācību satura apguves problēmām pamatizglītībā. Tā izriet no nepieciešamības savienot hronoloģiski atšķirīgu mācību saturu, turklāt, saglabājot loģisku struktūru un veidojot skolēniem priekšstatu par vēsturisko notikumu secīgumu, kā arī Latvijas un pasaules mēroga vēstures procesu savstarpējo saistību. Šie uzdevumi faktiski apvienojas diplomdarbā izmantotajā pēctecības jēdzienā. Līdz ar to pētījumā tiek sniegts ieskats šīs problēmas ģenēzē un piedāvāti priekšlikumi tās atrisināšanai. Diplomdarba mērķis ir izstrādāt mācību programmas Latvijas vēstures un Pasaules vēstures mācību priekšmetos, lai nodrošinātu pēctecīgu mācību satura un prasmju apguvi 6. klasē. Izvirzītā mērķa sasniegšanai, pētījumā tiek izvirzīti sekojoši uzdevumi: • izvērtēt Izglītīb-

The research of diploma thesis „The problem of succession in teaching history of Latvia and world in Grade 6” is connected with the current problem in the pedagogical area, concerning the question about the subjects of the history of Latvia and the history of the World and their curriculum acquisition in primary education. It arises because of the necessity to combine chronologically different curriculum, furthermore, preserving logical structure and forming awareness about the sequence of historical events, as well as the mutual affinity of events in Latvia and global scale for pupils. These tasks are actually merging in the use of the notion of continuity in this diploma thesis. Thus, in this research an insight in the origin of this problem is given, as well as suggestions for resolutions. The aim of this diploma thesis is to develop a syllabus in the subjects of the history of Latvia and the history of the World, in order to ensure sequential acquisition of curriculum and skills -
The problem of succession in the acquisition of the subjects History of Latvia and History of the world in Grade 6
Keywords: Pedagoģija