Diagnosticējošās vērtēšanas loma atgriezeniskās saites iegūšanai un efektīvai izmantošanai - Petrago, Anna (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķis ir analizējot literatūru noskaidrot, kādu atgriezenisko saiti var iegūt no diagnosticējošajiem darbiem un kā izmantot diagnosticējošās vērtēšanas rezultātus efektīvas atgriezeniskās saites sniegšanai un pētīt, vai skolotājiem un izglītības iestādes vadības komandai ir vienota izpratne par to, kas ir diagnosticējošais darbs un kāds ir tā mērķis, un sniegt rekomendācijas, kā caur diagnosticējošās vērtēšanas prizmu saņemt atgriezenisko saiti skolēnu mācīšanās uzlabošanai. Pētījuma problēma ir aktuāla, jo vispārējās pasaules attīstības tendences nosaka to, ka skolēni jāvirza uz sistematizētu zināšanu un prasmju apguvi un viens no veidiem, kā var pārliecināties par iepriekšējo zināšanu un prasmju apgūšanu ir diagnosticējošā vērtēšana, kas paliek arvien populārāks vērtēšanas veids un izceļas ar daudzajām funkcijām. Iegūtie rezultāti pierāda, ka, ja diagnosticējošo vērtēšanu izmantos efektīvai atgriezeniskās saites sniegšanai, skolotājs spēs efektīvāk plānot savu darbu. Atslēgas vārdi: diagnosticējošā vērtēšana, atgriezeniskā saite.

The aim of the study is to analyze literature to find out what feedback can be obtained from diagnostic work and how to use the results of diagnostic evaluation to provide effective feedback, and to investigate whether teachers and the management team have a common understanding of what diagnostic work is and what its purpose is, and to provide recommendations on how to receive feedback to improve student learning through the prism of diagnostic assessment. The problem of the research is topical, because the general world development trends determine that students should be directed to the systematic acquisition of knowledge and skills, and one of the ways to verify the acquisition of previous knowledge and skills is diagnostic assessment, which is becoming an increasingly more popular form of assessment and stands out with its multiple functions. The results show that, if diagnostic assessment will be used to provide effective feedback, the teacher will be able to plan their work more effectively. Keywords: diagnostic evaluation, feedback
Role of diagnostic assessment in using and obtaining feedback effectively
Keywords: Pedagoģija; diagnosticējošā vērtēšana; atgriezeniskā saite; diagnostika; diagnosticējošais darbs; SOLO taksonomija