Eiropas Savienības un Latvijas sadarbība ārējo robežu aizsardzībā. - Kondrāte, Daiga (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā “Eiropas Savienības un Latvijas sadarbība ārējo robežu aizsardzībā” ir aplūkota sadarbības veidošana robežu aizsardzībā Latvijā. Uzsvars likts uz ES politikas instrumentiem, atbalstot dalībvalstu ārējo robežu kontroli un aizsardzību. Pētījuma mērķis ir izpētīt ES un Latvijas politiku un novērtēt esošos sadarbības instrumentus robežu aizsardzībā. Darbā izpētīta Eiropas Savienības sadarbības veidošanās, drošības politikas attīstība un kompetenču sadalījums. Izpētīta Latvijas drošības un robežu aizsardzības politika. Darba pētnieciskajā daļā veikta analīze par ES un Latvijas sadarbību un atbalsta instrumentiem ārējās robežas aizsardzībā un to nostiprināšanas perspektīvām. Būtiskākie rezultāti pētījumā ir secinājumi par ES drošības politikas nozīmi Latvijas robežu aizsardzībā. Darbā secināts, ka izvērtējot drošības riskus, jāveido efektīvāka ES sadarbības politika, kas balstītos uz reālu drošības aizsardzības sistēmas elementu pilnveidošanu.

Master's thesis "Cooperation between European Union and Latvia in external border protection" is reflected the creation of cooperation and development in the border protection in Latvia. The main emphasis is on policy instruments that European Union generates to support member states external border control and protection. The purpose of the research is to investigate European Union’s and Latvian policy and to assess the existing cooperation instruments in border protection. In the research were explored the creation of the European Union cooperation, implementation of security policy and allocation of competencies. As well as Latvia’s security and border protection policy was explored. In research part analysis was made on cooperation between European Union and Latvia and support instruments used in protection of external borders. The most significant results obtained in the research is carried out in the conclusions of the EU security policy in Latvian border protection. The conclusion is that European Union including security risk evaluation has to develop effective policy that is not based on diplomatic conversations but on real security protection system.
Cooperation between European Union and Latvia in external border protection.
Keywords: Ekonomika; sadarbība; drošība; robežu aizsardzība; politika; ārējās robežas