Laulību tiesības LPSR pēc 1969. gada - Vīnupe, Inga (Latvijas Universitāte, 2011)
Autore darbā veica laulību tiesību un ģimenes institūta raksturojumu LPSR pēc 1969. gada, pētīja, kā padomju ideoloģija ietekmēja normatīvajos aktos regulēto un juridiskajā literatūrā minēto, laulību tiesību institūta attīstību, Valmieras un Valkas rajona tautas tiesu praksi, kā arī to, vai normatīvajos aktos un tiesu praksē tika ievēroti PSRS un LPSR Konstitūcijās noteiktie galvenie laulības un ģimenes pamatprincipi. Temata aktualitāti apstiprina fakts, ka līdz pat šim brīdim nav veikts plašs tā laika tautas tiesu prakses apkopojums un tiesu prakses analīze un kritika par LPSR Laulības un ģimenes kodeksa tiesību normu piemērošanu. Turklāt mūsdienu literatūrā tiek minēts, ka padomju laikā 70. un 80. gadi ir stagnācijas periods, toties PSRS un LPSR normatīvajos aktos minēts, ka notiek attīstība un izaugsme. Autore centās noskaidrot, kurš no šiem apgalvojumiem ir patiesāks, kā arī to, vai stagnācija ietekmēja laulību tiesību institūta attīstību. Laulības un ģimenes tiesības padomju tiesību zinātnē bija sīki reglamentētas. Ar normatīvajiem aktiem centās uzspiest padomju ideoloģiju. To apliecina arī tiesu prakse, kurai bija mazas iespējas interpretēt tiesību normas. Taču neraugoties uz to, normatīvajā regulējumā un tautas tiesu praksē tika stingri ievēroti PSRS un LPSR Konstitūcijā noteiktie laulību un ģimenes pamatprincipi. Darba sākumā autore aplūkoja sociālās sistēmas raksturojumu un tās nozīmi attiecībā uz ģimenes institūtu. Darba turpinājumā autore vispārīgi raksturoja laulības un ģimenes institūtu padomju laikā, kā arī apskatīja laulības reģistrācijas kārtību, kas drīkstēja stāties laulībā, no cik gadu vecuma, kādi bija aizliegumi laulības slēgšanai, cik liels bija laulības noslēgšanas termiņš, kādi normatīvie akti reglamentēja laulību institūtu, kā arī laulību tiesību reglamentācijas galvenos principus. Autore pētīja laulāto personiskās un mantiskās tiesības un pienākumus, savstarpējos mantiskos darījumus, laulāto atbildību par viņu saistībām, alimentācijas pienākumus un tiesības, to īpatnības. Darba noslēgumā autore aplūkoja, kā un kādā kārtībā padomju laikā notika laulību izbeigšanās, kas un kur drīkstēja izbeigt laulību, kādas bija tiesiskās sekas pēc laulības izbeigšanās.

In this research work it’s author concentrated on characteristics of matrimonial law and family as an institution, onwards the year 1969, also taking notice of the effects of Soviet ideology on bills and legal literature. The research, in addition to previously mentioned, gives it’s reader a closer look on the evolution of the institution of marriage, also concentrating, on how Peoples’ Court of cities Valmiera and Valka applied rules, fixed in the constitutions of both USSR and LSSR, in the practice. Theme is topical. There is no extensive Peoples’ Court case law analyzed or summarized critically, specifically on the topic of application of laws concerning matrimonial law. Contemporary literature states that during 70ties and 80ties there was a period of stagnancy which is contrary to the statements found in the bills of Soviet time (both USSR and LSSR), which state evolution and development in the area. In this work author tries to clarify which of these statements is true and whether stagnation, if proved to exist, had an impact on matrimonial law. Ideology played significant role in the development of most of rules and regulations, which was later imposed through bills and laws. This statement goes along with case law, which clearly states that Peoples’ Court had no particular freedom to interpret laws and regulations otherwise than it were supposed to do. Having regard to the previous statement, the author must emphasize, that the ground rules of both USSR and LSSR constitutions were strictly enforced. At the beginning of her work the author viewed the characteristics of the social system of the period of time and it’s significance towards the institute of family as a whole. After that, the author proceeded with a closer look on the registration order of matrimony, persons affected by the matrimonial law, also viewing the questions concerning permissions to engage into marriage, age limits applying on registration of marriage, prohibitions and restrictions of registration, also taking notice of terms of registration process itself, and of course the laws affecting matrimonial law. Author took a deeper look on spouses’ personal and property rights and consequent obligations, mutual deal of property, liability of spouses about their commitment, obligations and rights of alimony. In the closing of research work author viewed discontinuance of matrimony, issues concerning divorce and legal effects after discontinuance of matrimony.
Matrimonial law of LSSR after 1969
Keywords: Juridiskā zinātne