Mediācijas kā alternatīvā strīdu risināšanas veida attīstība un perspektīvas Latvijā un citās Eiropas Savienības dalībvalstīs - Burkāne, Ieva (Latvijas Universitāte, 2007)
Autore savā maģistra darbā ir pētījusi viena no alternatīvajiem strīdu risināšanas veidiem – mediācijas – ieviešanu un attīstību jaunajās Eiropas Savienības dalībvalstīs, konstatējot problēmas un prognozējot nākotnes perspektīvas turpmākai mediācijas attīstībai. Maģistra darbā ir analizēta mediācijas būtība, Eiropas Savienības jauno dalībvalstu mediācijas prakse, Eiropas Savienības regulēšanas mehānisms un šo valstu nacionālais normatīvais regulējums, mediācijas aizsākšanās un attīstība Latvijā dažādās tiesību nozarēs, kā arī vērtēta mediācijas efektivitāte un izdevīgums salīdzinot to ar tiesas procesu. Sava maģistra darba tapšanā autore izmantojusi Eiropas Savienības un Latvijas Republikas normatīvos aktus, latviešu un ārvalstu autoru zinātniskos pētījumus un publikācijas, kā arī lielu akcentu likusi uz savu personīgo pieredzi un iegūtajām zināšanām. Maģistra darba rezultātā autore ir izpildījusi darba ievadā izvirzītos uzdevumus, sasniegusi izvirzīto mērķi un darba gaitā piedāvājusi dažādus risinājumus ievadā uzstādītajam problēmjautājumam par vienotas mediācijas izpratnes un vienota mediācijas institūta neesamību Latvijā. Galvenie autores secinājumi ir, ka ne vien Latvijā, bet arī citās jaunajās Eiropas Savienības dalībvalstīs pastāv mediācijas vienota jēdziena un vienota institūta ieviešanas problēmas, kas kavē veiksmīgu mediācijas attīstību. Neskatoties uz vairākiem mediācijas modeļiem un atšķirīgajām pieejām mediācijas ieviešanā dalībvalstu vidū, ir konstatējamas kopīgas problēmas, kas veiksmīgi risināmas starptautiskās sadarbības rezultātā.

Author has done research about implementation and development of mediation as one of the alternative dispute resolution methods and has considered expected future development of mediation in Latvia and other member states of European Union. The master paper gives analyses of content of mediation, practice of mediation in member states of European Union, normative base of European Union and nacional laws and regulations of member states, origination and development of mediation in Latvia in different legal disciplines, as well as effectiveness and advantage of mediation comparing with court proceedings. While working on the master paper the author made use of the legislative acts of Latvia and European Union, different international documents, papers, books and publications of latvian and foreign scholars, as well as her own practice and knowledge in scope of mediation. As a result, the author in her master paper has carried out problems and target, marked in preamble, has reached objective and has proved hypotheses of master paper. Author has offered different solutions and developments of problem marked in preamble – lack of unified conception of mediation in Latvia. Main conclusions are about luck of unified conception not only in Latvia, but also in other „new” member states of European Union, which impede successful development of mediation. Despite of different models of mediation in member states of European Union, almost all member states have common problems and barriers for development of mediation, which can be solved supporting international contacts.
Development and Future Perspectives of Mediation as Alternative Dispute Resolution in Latvia and Other States of European Union
Keywords: Ekonomika