Pilsoniskās izglītības loma mūsdienu Latvijas sabiedrībā - Levkāne, Dagmāra (Latvijas Universitāte, 2016)
Pētījuma tēma ir „Pilsoniskās izglītības loma mūsdienu Latvijas sabiedrībā”. Tā ietvaros tiek noteikts, vai pilsoniskā izglītība var palīdzēt sabiedrībai kļūt zinošākai par politiskajiem jautājumiem un veicināt politisko līdzdalību. Darba mērķis: ir izpētīt, kāda ir pilsoniskās izglītības loma mūsdienu Latvijas sabiedrībā, akcentējot krievvalodīgo Latvijas sabiedrības daļu. Uzdevumi ir apskatīt pilsoniskās izglītības jēdzienu; izveidot priekšstatu par pilsoniskās izglītības pasniegšanu un veidot apkopojumu par Latvijā pastāvošo situāciju. Pētījuma ietvaros, tika noteikts, vai atšķirības starp etnolingvistiskajām grupām politisko procesu izpratnē Latvijā ir izteikta un kā šo atšķirību var mazināt. Pētījuma rezultāti: darba ietvaros tika pierādīts, ka pilsoniskajai izglītībai ir izšķirošā loma sabiedrības politiskās kultūras veidošanā.

The title of a research is “The role of civic education in a modern Latvian society”. This research is going to determine whether civic education is able to help the public to learn more about political issues and encourage political participation. The purpose is to find out what is the role of civic education in contemporary Latvian society, emphasizing the Russian-speaking of Latvian society. There are several tasks such as identifying a concept of civic education; forming an idea of civic education and creating a summary about the existing situation in Latvia. During this investigation has been found the difference between ethno-linguistic groups in understanding of a political process and how to reduce this difference. As a result of finding, it has been demonstrated that civic education has a key role in building a public political culture.
Role of the civic education in the modern Latvian society
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); pilsoniskā izglītība; etnolingvistiskās grupas; krievvalodīgie; līdzdalība; demokrātija