Nekustamā īpašuma nodoklis sociāli atbildīgā valstī kā leģitīms īpašuma tiesību ierobežojums - Kļava, Larisa (Latvijas Universitāte, 2018)
Darbā tiek analizēts nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas pienākums kā leģitīms īpašuma tiesību ierobežojums sociāli atbildīgā valstī. Tiek sniegts ieskats nodokļu politikā caur sociāli atbildīgas valsts prizmu, tostarp īpaši pievēršot uzmanību nekustamā īpašuma nodokļa problēmjautājumiem Latvijā – atvieglojumu piešķiršana un zemes starpgabalu tiesiskais regulējums. Nodokļu politika nodrošina valsts ienākumus, atbilstoši kuriem valsts īsteno sociālas programmas, kuru īstenošanas kvalitāte ļauj spriest, vai valsts ir sociāli atbildīga. Latvija nodrošina tikai sociālās palīdzības minimumu, kas nespēj mazināt sociālo nevienlīdzību un nabadzības līmeni valstī, tādēļ primāri pašam indivīdam ir pienākums būt ekonomiski aktīvam iedzīvotājam.

The work analyses the obligation to pay immovable property tax as a legitimate restriction of property rights in a socially responsible country. An insight into tax policy is provided through the prism of a socially responsible country, including paying particular attention to real estate tax issues in Latvia - granting of preferences and legal regulation of land inter-area. Tax policy ensures countries income, according to which the country implements social programs, and the quality of implementation allows to judge whether the country is socially responsible. Latvia provides only the minimum social assistance that can not reduce social inequality and the level of poverty in the country, therefore it is primarily for the individual himself to be an economically active citizen.
Property tax in a socially responsibility state as a legitismate restriction of a property rights
Keywords: Juridiskā zinātne; sociāli atbildīga valsts; nodokļu politika; nekustamā īpašuma nodoklis; zemes starpgabals