Ķērpju (Hypogymnia physodes) un (Xanthoria parietina) sugu ķīmiskā sastāva izvērtējums atkarībā no teritorijas izmantošanas veida - Galaktionova, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2024)
Ķērpju (Hypogymnia physodes) un (Xanthoria parietina) sugu ķīmiskā sastāva izvērtējums atkarībā no teritorijas izmantošanas veida. Galaktionova V., zinātniskais vadītājs pētnieks Mg. Chem. Vitālijs Lazarenko. Bakalaura darbs, 38 lappuses, 20 attēli, 6 tabulas, 81 literatūras avoti, 4 pielikumi. Latviešu valodā. Bakalaura darba ietvaros ir salīdzinātas četras dažādas teritorijas, lai izvērtētu Hypogymnia physodes un Xanthoria parietina ķērpju sugu ķīmisko sastāvu. Ķērpju paraugi tika ievākti šādās teritorijās: rūpnieciskajā rajonā netālu no uzņēmuma “Extron Baltic” teritorijas Rīgā, “Getliņu” poligona Rumbulā, dabas parkā “Ogres Zilie kalni”, kā arī meža teritorijā pie Turkalnes ciema (Ogres novads). Ķērpju paraugu sagatavošanai tika izmantota slapjā mineralizācija mikroviļņu enerģijas sistēmā. Ar induktīvi saistītas plazmas masspektrometrijas (ICP-MS) analīzes metodi un Kjeldāla metodi tika noteikts ķīmisko elementu saturs paraugos. Iegūtie rezultāti tika statistiski apstrādāti, kā arī salīdzināti ar pētītajos avotos publicētajiem datiem, lai novērtētu teritoriju piesārņojuma līmeni ķērpjos atkarībā no teritorijas izmantošanas veida.

The evaluation of the chemical composition in lichen (Hypogymnia physodes) and (Xanthoria parietina) species depending on usage purpose of the territory. Galaktionova V., supervisor Mg. Chem., researcher Vitālijs Lazarenko. Bachelor’s thesis, 38 pages, 20 images, 6 tables, 81 references, 4 attachments. In Latvian. As part of the bachelor's thesis, four different territories have been compared to evaluate the chemical composition of Hypogymnia physodes and Xanthoria parietina lichen species. The lichen samples were collected in the following areas: near the industrial territory of the “Extron Baltic” company in Riga, the "Getliņi" landfill in Rumbula, in the Nature Park “Ogres Zilie kalni” (The Ogre Blue Hills), and in the forest near the village of Turkalne (Ogre district). Wet digestion in a microwave energy system was used to prepare lichen samples, then the chemical composition was determined by the inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) analysis and the Kjeldahl methods. To assess the levels of contamination in researched areas obtained results were statistically processed and compared with the data available in previously published research materials.
The evaluation of the chemical composition in lichen (Hypogymnia physodes) and (Xanthoria parietina) species depending on usage purpose of the territory
Keywords: Ķīmija; ĶĒRPJI; BIOINDIKATORI; ĶĪMISKIE ELEMENTI; PIESĀRŅOJUMS; INDUKTĪVI SAISTĪTAS PLAZMAS MASSPEKTROMETRIJA