Publisks testaments un ar to saistītie problēmjautājumi praksē - Rateniece, Arita (Latvijas Universitāte, 2008)
Latvijā pēc formas ir divu veidu testamenti – publiski vai privāti. Autore maģistra darbā pēta publiska testamenta institūtu un ar to saistītos problēmjautājumus, salīdzinot arī publiskas formas testamenta priekšrocības un pozitīvos aspektus attiecībā pret privātu testamentu. Darbā tiek pētīta testamenta institūta būtība un vēsturiskā attīstība romiešu tiesībās un Latvijā, notariāla akta nozīmīgums publiska testamenta apliecināšanas procesā un šādas formas testamenta taisīšanas kārtība, mantošanas pēc publiska testamenta process un ar šiem jautājumiem saistītās prakses un teorijas problēmas. Viena no aktuālākajām problēmām testamentārās mantošanas gadījumā ir publiska testamenta atrašana, jo Latvijā nav vienotas datu bāzes, kurā tiktu uzskaitīti un reģistrēti visi publiski taisītie testamenti pie zvērinātiem notāriem, bāriņtiesās un Latvijas Republikas konsuliem ārzemēs. Valstij ir jānodrošina dokumenta, kuram piešķirts publisks statuss, atrašana un testatora pēdējās gribas izpilde, tādēļ šobrīd tiek izstrādāta koncepcija, lai jau tuvāko gadu laikā izveidotu testamentu reģistru. Autore izvirza vairākus iespējamos grozījumus Civillikumā un Notariāta likumā, kuru mērķis ir uzlabot un atvieglot publisku testamentu taisīšanas un testamentārās mantošanas kārtību. Pētījumi liecina, ka šobrīd salīdzinoši maz Latvijas iedzīvotāju savu pēdējo gribu izsaka publiska testamenta formā, taču ar katru gadu pieaug sastādīto testamentu skaits.

There are two types of testaments in Latvia – public and private. In her Master’s Thesis the author attempts to explore the institute of public testaments and related problematic issues, also, comparing advantages and positive qualities of a public form testament, as opposed to those of a private testament. The research paper deals with the essence of the testament and its historic development in the Roman law and in Latvia, with the significance of the notarial act throughout the certification process of a public testament, with the procedures for making a testament of such a form, with the inheritance process on the strength of a public testament, and with such problems of theory and practice, which relate to the aforementioned issues. One of the most topical problems in the event of a testamentary inheritance is finding a public testament, since, in Latvia, there is no unified data base, where such testaments, which are made at the Sworn Notaries, in the Orphan Courts or in the consulates of the Republic of Latvia abroad, are listed or registered. The government should ensure finding of a public status document and execution of the testator’s last will, therefore, currently a concept is being worked out in order to create a register of testaments within the few coming years. The author suggests a few possible alterations to the Civil Law and to the Notariat Law, to improve and to facilitate making of testaments and the procedures for testamentary inheritance. According to the research results, currently, quite a small number of the residents of Latvia express their last will in a form of a public testament, however, the number of testaments keeps growing from year to year.
Public Testament and Problems Concerning it in Practice
Keywords: Juridiskā zinātne