Šķēršļi darbam ar pašvaldību atvērtajiem datiem - Neiders, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darbā “Šķēršļi darbam ar pašvaldību atvērtajiem datiem” tiek analizēta situācija ar pašvaldību atvērto datu publicēšanu un izmantošanu. Tiek analizētas atvērto datu kopas, kuras pašvaldības ir publicējušas Latvijas atvērto datu portālā. Ir aplūkots Latvijas sniegums Atvērto datu brieduma pārskatā un analizēti pētījumi par pastāvošajiem šķēršļiem atvērto datu publicēšanai un izmantošanai. Maģistra darba mērķis ir apzināt iespējamos šķēršļus, kas ietekmē pašvaldību iespējas un interesi publicēt atvērtos datus. Rezultātā tika izstrādāta anketa, ar kuras palīdzību ir noskaidrota situācija pašvaldībās, kas kalpo par pamatu rekomendācijām atvērto datu politikas veidotājiem.

In the master’s thesis “Barriers in Working with Open Data of Local Governments” the situation with the publication and use of municipal open data is analysed. Open data sets published by local governments on the Latvian open data portal are analysed. Latvia's performance in the Open Data Maturity Report is reviewed and research on existing barriers to the publication and use of open data is analysed. The aim of the master's thesis is to identify possible obstacles that affect the ability and desire of local governments to publish open data. As a result, a questionnaire was developed to clarify the situation in local governments, which serves as a basis for recommendations to open data policy makers.
Barriers in Working with Open Data of Local Governments
Keywords: Datorzinātne; atvērto datu kopas; atvērto datu portāls; datu atkalizmantošana; pašvaldības