Operāciju māsas adaptācija jaunā darba kolektīvā - Alsviķe, Daina (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba nosaukums – operācijas māsas adaptācija jaunā darba kolektīvā. Darba aktualitāti noteica tas, ka darba autore ir novērojusi, ka operācijas māsai, uzsākot darba gaitas vai pārejot uz jaunu darba vietu, ir sava profesionālā pieredze, priekšstats par veicamo darbu, atšķirīga motivācija, vērtību un attieksmju sistēma. Darba autore uzskata, ka operāciju māsām ļoti svarīgi ātrāk adaptēties jaunajā darba vidē, jo tas ļauj justies droši, pārliecināti, būt emocionāli līdzsvarotai un līdzvērtīgai citām operāciju māsām, kas uzlabo gan komandas darba sniegumu, gan pacientu aprūpes rezultātus. Pētījuma mērķis - noskaidrot un aprakstīt operāciju māsas adaptācijas procesa norisi un to ietekmējošos faktorus, jaunā darba kolektīvā. Autore noteica darba uzdevumus - analizēt zinātnisko literatūru un empīriskos pētījumus, literatūru par māsu adaptācijas procesu, tā organizatoriskiem principiem un profesionālajām īpatnībām un veikt kvantitatīvu pētījumu par operācijas māsu adaptāciju un to ietekmējošiem faktoriem. Izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies, jo respondentu sniegtās atbildes ir pierādījušas, ka operāciju māsas adaptācijas procesa norisi ietekmē satraukums, bailes un labvēlīga attieksme no kolēģu puses. Anketēšanā noskaidrots, ka katra otrā māsa 52% (n=31) adaptācijas periodā izjūt bailes un satraukumu. Kā redzams no respondentu atbildēm, vienīgais un galvenais, ko sagaida jaunais darbinieks, kā adaptācijas procesu atvieglojošo faktoru ir pozitīvi, labvēlīgi noskaņoti un atbalstoši kolēģi 87% (n = 52). Pētījuma metode - kvantitatīva neeksperimentāla pētījuma metode.

Bachelour work title - operation nurses adaptation of new professional team. Work author has observed that operations nurses, starting to work or going to a new job, have their own professional experience, impression of the work of different motivations, values and attitudes. The author believes that the operations nurses very important to quickly adapt to new working environment, because it allows you to feel safe, confident, be emotionally balanced and equivalent to other operations nurses, which improves performance and team work and patient care outcomes. The study aims - to describe the operating nurses adaptation process and the factors influencing it, the new professional team. The author has determined the terms of reference - to analyze the scientific literature and empirical research literature on the nursing process of adaptation, its organizational principles and professional characteristics and a quantitative study of the operation of nursing adaptation and the factors influencing it. The hypothesis is confirmed, as the answers of the respondents have demonstrated that operating nurses adaptation process affected by anxiety, fear, and favorable treatment from colleagues. Questionnaires showed that every second sister 52% (n = 31), an adaptation period feel fear and excitement. As can be seen from the respondents, the only and main expectations as a new employee adaptation process of mitigating factors are positive, a positive attitude and supportive colleagues, 87% (n = 52). The research method - quantitative non-experimental research method.
Operation Nurses Adaptation of New Professional Team
Keywords: Medicīna; operācijas māsa; operācijas zāles vide; adaptācija; adaptācijas process