Lielās pergamentsēnes Phlebiopsis gigantea un sakņu piepes Heterobasidion spp. sporulācijas novērtējums egļu audzēs - Metlāns, Rimants (Latvijas Universitāte, 2025)
Palielinoties mežizstrādes apjomam un mainoties klimatam, sakņu piepes Heterobasidion spp. radīto zaudējumu apmērs palielināsies. Lai ierobežotu patogēna izplatību, plaši izmanto tā dabisko antagonistu lielo pergamentsēni Phlebiopsis gigantea. Tiek uzskatīts, ka skuju koku celmu aizsardzību nodrošina arī dabiskā P. gigantea, tomēr šādu pētījumu ir maz. Maģistra darbā analizēti esošie pētījumi par sakņu piepes ietekmi uz mežsaimniecības nozari, sakņu piepes ekoloģiju, izplatīšanos, kā arī esošie un potenciāli jaunie bioloģiskās kontroles līdzekļi, izaicinājumi, kas saistīti ar šo līdzekļu lietošanu. Egļu audzēs ierīkoti 12 parauglaukumi P. gigantea un Heterobasidion spp. sporulācijas dinamikas novērtēšanai. Kopumā analizētas 3336 ripas, no tām 1668 egļu un 1668 priežu ripas. Dati ievākti laika posmā no maija līdz novembrim, analizēti sporulāciju ietekmējošie meteoroloģiskie faktori. Abu sēņu intensīvākā sporulācija novērota maija un oktobra mēnešos. Gan H. annosum, gan P. gigantea sporulāciju pozitīvi ietekmē piecu diennakšu nokrišņu summa pirms eksperimenta. Abu sēņu infekciju samazina nokrišņi eksponēšanas laikā. P. gigantea labāk attīstās priedes koksnē, H. annosum micēlija attīstību priedes ripās ierobežo P. gigantea. Egļu audzēs biezība būtiski neietekmē P. gigantea un H. annosum sporu izplatību, to galvenokārt nosaka veģetācija, pamežs un lokālie sporu avoti.

As logging volumes increase and climate change progresses, the extent of damage caused by Heterobasidion spp. root rot will grow. To limit the spread of the pathogen, its natural antagonist, the Phlebiopsis gigantea, is widely used. It is believed that the protection of conifer stumps is also ensured by natural P. gigantea infection, although few studies have been conducted on this topic. The master's thesis analyzes existing research on the impact of root rot on the forestry industry, the ecology and spread of root rot fungi, as well as current and potential new biological control measures and the challenges associated with their use. Twelve sample plots were established in spruce stands to assess the sporulation dynamics of P. gigantea and Heterobasidion spp. A total of 3,336 wood discs were analyzed, including 1,668 spruce and 1,668 pine discs. Data were collected from May to November, analyzing meteorological factors influencing sporulation. The most intense sporulation of both fungi was observed in May and October. The sporulation of both H. annosum and P. gigantea was positively influenced by cumulative rainfall over the five days preceding the experiment. Rainfall during exposure reduced the infection of both fungi. P. gigantea thrives better in pine wood, and it inhibits H. annosum mycelium development in pine discs. Stand density does not significantly affect the spread of P. gigantea and H. annosum spores in spruce stands; instead, it is primarily determined by vegetation, understory, and local spore sources.
Evaluation of sporulation of the fungus Phlebiopsis gigantea and root rot pathogen Heterobasidion spp. in spruce stands
Keywords: Bioloģija; Picea abies; Pinus sylvestris; Heterobasidion spp.; Phlebiopsis gigantea; sporu infekcija