Māsu kompetence kritienu riska mazināšanai rehabilitācijas centrā - Vītola-Tokareva, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma - “ Māsu kompetence kritienu riska mazināšanai rehabilitācijas centrā”. Pētījuma mērķis - ir noskaidrot māsu kompetenci kritienu risku mazināšanai rehabilitācijas centrā. Pētījuma uzdevumi - apkopot un izanalizēt literatūras avotus par kritienu riskiem, to mazināšanu, to nozīmīgumu rehabilitācijas centrā, māsu kompetenci un sagatavotību kritienu risku mazināšanai pacientiem rehabilitācijas centrā, sasaistīt bakalaura darba tēmu ar Betijas Ņūmenas (Bettie Neuman) Māszinību teoriju saistībā ar māsu kompetenci pacientu aprūpē, izstrādāt pētniecības instrumentu - interviju, veikt pētījumu un intervēt respondentus, apstrādāt un izanalizēt iegūtos datus, izveidot secinājumus. Pētījuma jautājums – kāda ir māsas kompetence un sagatavotība kritienu risku mazināšanai pacientiem rehabilitācijas centrā? Pētniecības instruments – intervija. Pētījuma ietvaros tika intervēti 10 respondenti. Pētījuma rezultāti tika analizēti un apkopoti. Pētījuma būtiskākie secinājumi: •Pacientu drošība ir kopīgs mērķis visiem – gan veselības aprūpes profesionāļiem, gan pacientiem, gan sabiedrībai kopumā. •Svarīga ir kritienu profilakse: Nemodificējamie faktori - dzimums, vecums, hroniskas saslimšanas, psihiskais/ kognitīvais stāvoklis; Modificējamie faktori – pacienta izglītošana, pilnvērtīgs uzturs, pielāgota vide, fiziskās aktivitātes, medikamentu pārskatīšana, palīglīdzekļu pielāgošana. •Māsa ar plašākām kompetencēm un prasmēm drīkst pieņemt patstāvīgus lēmumus, veicot pacientu aprūpi. Un līdz ar to būs pieejamāka, kvalitatīvāka un drošāka, uz pacientu vērsta aprūpe. •Šobrīd Latvijā nav izdotas vadlīnijas kritienu risku prognozēšanai, bet ir pieejami informatīvi materiāli un rekomendācijas. Veiktais pētījums kopumā ļauj secināt, ka dažām pacientu grupām akūtās rehabilitācijas posmā var būt augstāks kritienu risks. Ļoti reti kritienu ietekmē tikai viens iemesls. Par biežākiem draudiem kļūst iekšējie riska faktori vienlaikus ar veselības traucējumiem. Darbs sastāv no 56 lappusēm, 37 izmantoti literatūras avoti. Atslēgas vārdi: māsu kompetence, vide, veselība, rehabilitācija.

The topic of the bachelor's thesis is "Competence of a nurse to reduce the risk of falls in a rehabilitation center". The aim of the study is to find out the competence of nurses to reduce the risk of falls in a rehabilitation center. The tasks of the research are to compile and analyze literature sources on fall risks, their reduction, their importance in the rehabilitation center, nursing competence and readiness to reduce the risk of falls in the rehabilitation center, to link the bachelor's thesis with Bettie Neuman's Theory of Nursing Competence in Nursing , to develop a research tool - an interview, to conduct research and interview respondents, to process and analyze the obtained data, to draw conclusions. Research question - What is the competence and readiness of the nurse to reduce the risk of falls for patients in the rehabilitation center? Research tool - interview. Within the study, 10 respondents were interviewed. The results of the study were analyzed and summarized. The main conclusions of the study: • Patient safety is a common goal for all - healthcare professionals, patients and society as a whole. • Fall prevention is important: Non-modifiable factors - gender, age, chronic illness, mental/cognitive status; Factors that can be modified - patient education, complete nutrition, adapted environment, physical activity, review of medications, adjustment of aids. • Nurses with wider competencies and skills can make independent decisions when caring for patients. And so there will be more accessible, better quality and safer, patient-centered care. • At present, there is no guidelines for forecasting the risks of falls have been issued in Latvia, but informative materials and recommendations are available. Overall, the study suggests that some patient groups may be at higher risk of falls during the acute rehabilitation phase. Very rarely, there is only one reason for a fall. Internal risk factors are becoming more common at the same time as health problems. The work consists of 57 pages, 37 used literature sources. Keywords: nursing competence, environment, health, rehabilitation.
Competence of a nurse to reduce the risk of falls in a rehabilitation center
Keywords: Medicīna; Māsu kompetence; Vide; Veselība; Rehabilitācija