Skolēnu pašorganizācijas prasmju attīstība adaptācijas procesa veicināšanai sākumskolā - Beļavska, Monta (Latvijas Universitāte, 2021)
“Skolēna pašorganizācijas prasmju attīstība adaptācijas procesa veicināšanai sākumskolā” ir būtisks temtas, jo šobrīd Latvijā tiek ieviesta kompetenču izglītība. Pirmās klases skolēni sāk mācīties kompetenču pieejā, kurā izglītojamie tiek virzīti uz apzinātāku, mērķtiecīgāku un viņiem nozīmīgu mācību satura apguvi. Savukārt pirmais gads skolā ir nozīmīgs periods, lai bērni adaptētos jaunajā situācijā, mācītos mācīties. Teorētiskajā daļā galvenie atslēgas vārdi ir pašorganizācijas prasmes un adaptācijas process. Pētījuma mērķis ir analizēt pašorganizācijas prasmju nozīmību adaptācijas veicināšanai jaunākajā sākumskolas posmā. Tiek pētīta saistība starp adaptācijas procesu un pašorganizācijas prasmju attīstības nozīmību, adaptācijas veicināšanai, lai skolēns iekļautos skolas vidē. Pētījums sastāv no 14 lapaspusēm, 15 attēliem, 7 tabulām un 3 pielikumiem. Mācību procesa sekmēšanai ir nozīmīga veiksmīga adaptācija, skolēna pašorganizācijas prasmju attīstība atbilstoši vecumposmam, skolas un ģimenes sadarbība. Skolas vidē un mācību procesā labāk adaptējas skolēni ar vecumposmam atbilstoši attīstītām pašorganizācijas prasmēm, kas ietver sevī šādas prasmes: paškontroli, patstāvību, uzmanības un koncentrēšanās spējas, atbildību un motivāciju.Tās ir prasmes sevi organizēt un mērķtiecīgi plānot savu laiku- menedžmenta prasmes.

"Development of self-organisation skills for pupil to promote adaptation in primary school"is essential topic, because competence education is currently being introduced in Latvia. First-grade pupils start to learn in a competency approach, in which students are directed to the acquisition of more conscious, purposeful, and learning content relevant to them. In turn, the first year of school is an important period for children to adapt to the new situation, learn to learn. In the theoretical part, the key words are self-organising skills and the adaptation process. The aim of study is to analyze the importance of self-organisation skills for promoting adaptation in the immediately prior stage of primary school. Being studied the connection between the adaptation process and the importance of developing self-organization skills to promote adaptation for the student to integrate into the school environment. Inquiry consists of 14 pages, 15 figures, 7 tables and 3 annexes. Successful adaptation is development of self-organisation skills of the pupil according to the age, cooperation between the school and the family are valuable for the promotion of the learning process. Pupils with age-appropriate self-organisation skills are better adapted to the school environment and learning process, which include the following skills: self-control, independence, attention and concentration, responsibility and motivation. These are the proficiency to organize yourself and purposefully plan your time -management skills.
Development of self-organisation skills for pupils to promote adaptation in primary school
Keywords: Skolas pedagoģija; pašorganizācijas prasmes; adaptācijas process; patstāvība; paškontrole; atbildība