Rotaļa kā sociālo prasmju attīstītāja iekļaujošā izglītībā 6-7 gadus veciem bērniem - Grahoļska, Dace (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba autore: Dace Grahoļska Darba zinātniskā vadītāja: pasniedzēja, mg.sc.soec., Elīna Skuja. Kvalifikācijas darba temats: Rotaļa kā sociālo prasmju attīstītāja iekļaujošā izglītībā 6-7 gadus veciem bērniem. Kvalifikācijas darba mērķis: teorētiski izzināt un praktiskā darbībā izpētīt rotaļu, kā sociālo prasmju attīstītāju iekļaujošā izglītībā 6 – 7 gadus veciem bērniem. Kvalifikācijas darbs sastāv no divām daļām: teorētiskās un empīriskās. Teorētiskajā daļā autore analizē dažādu latviešu un ārzemju autoru atziņas, par iekļaujošo izglītību un rotaļas lomu pirmsskolas pedagoģiskajā procesā. Noskaidro un raksturo teorētiskajā literatūrā gūtās atziņas par 6 – 7 gadus vecu bērnu raksturojumu rotaļas un sociālo prasmju kontekstā. Empīriskajā pētījumā, par sociālo prasmju attīstošu rotaļu izmantošanu iekļaujošā izglītībā ir noskaidrots, ka rotaļa sekmē sociālo prasmju attīstību iekļaujošā izglītībā 6 – 7 gadus veciem bērniem. Atslēgas vārdi: rotaļa, iekļaujošā izglītība, sociālās prasmes, 6-7 gadi. Kvalifikācijas darba apjoms: 34 lpp., ietver 6 attēlus, 3 tabulas, izmantoti 32 literatūras avoti, pievienoti 5 pielikumi.

Author Dace Grahoļska Scientific supervisor: lecturer, Elīna Skuja, mg.sc.soec. “Play as a developer of social skills in inclusive education for 6-7 years old children” The aim of the qualification work: theoretical study and practical research of play as a social skills developer in inclusive education for 6-7 year old children. The qualification work consists of two parts: theoretical and empirical. In the theoretical part, the author analyses the findings of various Latvian and foreign authors on inclusive education and the role of play in the pre-school pedagogical process. The author identifies and describes the theoretical literature on the characteristics of 6-7 year old children in the context of play and social skills. An empirical study on the use of social skills- building play in inclusive education found that play contributes to the development of social skills in inclusive education for children aged 6-7 years. Key words: play, inclusive education, social skills, 6-7 years. The qualification work is 34 pages long, includes 6 figures, 3 tables, 32 references, 5 annexes.
Play as a developer of social skills in inclusive education for 6-7 year old children
Keywords: Izglītības zinātnes; Rotaļa; Iekļaujošā izglītība; Sociālās prasmes; 6-7 gadi