Gremošanas slimību centra pacientu pieņemšanas grafika operāciju pētīšanā balstīta optimizēšana - Grantiņa, Linda (Latvijas Universitāte, 2025)
Darbā aplūkota ar masu apkalpošanas sistēmām saistīta problēma par optimālā procedūru grafika sastādīšanu gremošanas slimību centram. Tika izmantota lineārā programmēšana, lai izveidotu vienas dienas procedūru grafiku, kas atbilst gremošanas slimību centra prasībām, ar mērķi dienas laikā apkalpot iespējami vairāk pacientu. Pēc optimālā dienas plāna izveidošanas tika izmantota simulāciju programma ”AnyLogic”, ar kuras palīdzību tika pētīts, kā ir efektīvāk apkalpot pacientus – pierakstot tos uz konkrētu laiku un uz konkrētu kabinetu vai arī pierakstot tikai uz konkrētu laiku, nenorādot kabinetu. Visbeidzot tika izveidots arī stohastisks modelis, kas sakārto optimālā secībā katrā kabinetā iepriekš noteikto procedūru kopumu, un ar simulāciju palīdzību tika pārbaudīts, vai ir novērojami uzlabojumi pacientu gaidīšanas laikos, salīdzinot ar manuāli izveidotu procedūru secību.

This thesis is devoted to a queueing system problem related to the optimal procedure scheduling at a digestive diseases center. Linear programming was used to develop a one-day procedure schedule that meets the center’s requirements, with the objective of serving as many patients as possible during the day. After constructing the optimal daily plan, a simulation software ”AnyLogic” was used to examine which patient service method is more efficient – scheduling patients for a specific time and a specific room, or scheduling them for a specific time only. Finally, a stochastic model was developed to determine the optimal sequence of a predefined set of procedures in each room. Using simulations, it was assessed whether improvements in patient waiting times can be observed in comparison with a manually created procedure sequence.
Operational Research-Based Optimization of Patient Admission Scheduling at the Digestive Diseases Center
Keywords: Matemātika; masu apkalpošanas sistēma; lineārā programmēšana; simulācijas; stohastiskā programmēšana