Ar fakultāti saistītu faktu uzskaites formalizēšana - Arbidāns, Aivars (Latvijas Universitāte, 2018)
Ontoloģija ir veids, kā aprakstīt kādu konkrētu zināšanu apgabalu un ļauj definēt to saistības un likumus. Pašreizējā situācija ir tāda, ka veidojot, piemēram, akreditācijas dokumentus, nākas saskarties ar to, ka daļa informācijas netiek norādīta pēc vienota principa, tā tika secināts veidojot faktu grupas, kur vienas grupas ietvaros uzskaitītie fakti saturēja atšķirīgu informāciju. Darbā tika pētīts jēdzienu tīkls, ontoloģija un tās veidošanas metodoloģijas un ontoloģiju veidošanas atbalstoša programmatūra. Tika veikta faktu uzskaite, izveidota ontoloģija, kura tiek piedāvāta kā iespējamais faktu formalizēšanas, tāpat tika izvirzīti vairāki iespējamie nākotnes uzdevumi, lai izstrādāto ontoloģiju varētu reāli pielietot.

Ontology is a way to describe a particular area of knowledge and allowsyou to define their commitments and laws. The current situation is that, for example, accreditation documents haveto be confronted with the fact that part of the information is notindicated on a single basis, it was concluded in the form of fact groupswhere the facts listed within the same group contained differentinformation. The work has studied the concept network, ontology and its buildingmethodology and supporting software for the development of ontology. Factual accounting was carried out, an ontology created, offered as apossible formalisation of facts, and several possible future challengeswere raised so that the developed ontology could be effectively applied.
Formalising the accounting of faculty-related facts
Keywords: Datorzinātne; jēdzienu tīkls; ontoloģija; Protégé; faktu uzskaite; formalizēšana