Jaunu 1,4-dihidroizonikotīnskābes atvasinājumu sintēze un to fizikāli ķīmisko īpašību raksturojums - Goba, Inguna (Latvijas Universitāte, 2015)
Izstrādātas jaunas un uzlabotas jau esošās metodes virknei jaunu simetriski un nesimetriski aizvietotu 1,4-dihidroizonikotīnskābes atvasinājumu iegūšanai ar iespējami atšķirīgiem aizvietotājiem heterocikla C3,5-stāvokļos. Izpētīts 1,4-dihidroizonikotīnskābes atvasinājumu elektroķīmiskās oksidēšanas mehānisms. Elektroķīmiski reducējot piridīnija perhlorātu alkilhalogenīdu klātbūtnē, iegūti heterociklā pilnīgi aizvietoti 1,4-dihidroizonikotīnskābes atvasinājumi ar atšķirīgiem aizvietotājiem pie heterocikla C4 atoma. Darbā veikta sistemātiska KMR, rentgendifrakcijas un kvantu ķīmisko aprēķinu datu analīze sintezētajiem savienojumiem un noskaidrots, kā 1,4-dihidroizonikotīnskābes molekulā esošie aizvietotāji ietekmē struktūras telpisko un elektronisko uzbūvi.

In this work, new methods are developed and existing methods are optimized for the synthesis of new symmetrically and asymmetrically substituted 1,4-dihydroisonicotinic acid derivatives characterized by ester, ketone or cyano functions at C3,5 positions of heterocycle. Electrochemical oxidation mechanisms are studied for the derivatives of 1,4-dihydroisonicotinic acid. Electrochemical reduction of pyridinium perchlorate in the presence of alkyl halides yielded fully substituted derivatives of 1,4-dihydroisonicotonic acid with different substituents on the heterocycle’s C4 position. This work provides systematic analysis of the data obtained from NMR, X-ray crystallography, and quantum chemical calculations. It was established that substituents on 1,4-dihydroisonicotonic acid molecule affect its spatial and electronic structure.
Synthesis of new 1,4-dihydroisonicotinic acid derivatives and characterization of their physico-chemical properties
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ķīmija; Ķīmija, ķīmijas tehnoloģijas un biotehnoloģija