Kravas auto vadītāju darba un atpūtas laika ievērošanas saistība ar uzvedību uz ceļa - Heislere, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2019)
Pētījuma mērķis bija salīdzināt kravas auto vadītāju uzvedību uz ceļa saistībā ar darba un atpūtas laika ievērošanu. Pētījuma izlases sastāvēja no 111 vīriešiem, kuri strādā par kravas auto šoferiem un izmanto kravas automašīnu darba vajadzībām, vecumā no 24 līdz 66 gadiem, vidējais vecums 45,43 gadi. Pētījuma dalībniekiem tika piedāvāts aizpildīt autovadītāju uzvedības aptauju (Drivers Behaviour Questionnaire, DBQ; Reason, Manstead, Stradling, Baxter, & Campbell, 1990), adaptāciju latviešu valodā veikuši V. Reņģe un I. Austers, 2007. Autovadītāji aizpildīja arī darba autora veidoto kravas auto vadītāju aptauju, kas iekļauj apgalvojumus, kas saistīti ar darba un atpūtas laiku. Pētījuma rezultāti norādīja uz statistiski nozīmīgu saistību starp kravas auto vadītāju uzvedību uz ceļa un darba un atpūtas laika ievērošanu.

The aim of this study was to compare the behaviour of profesional truck drivers in relation to driving and resting time compliane. 111 men took part in this study, age 24 to 66, mean age 45,43. Participants were asked to complete Drivers Behaviour Questionnaire (Drivers Behaviour Questionnaire, DBQ; Reason, Manstead, Stradling, Baxter, & Campbell, 1990), adaptation in latvian by Austers & Renge, 2007. Participants also completed Truck Driver Behaviour Questionnaire, that contains questions in relation to driving and resting time, by the author of this study. Results showed that there is a statisticaly significant correlation between truck driver behaviour and their compliance regarding driving and resting time.
Truck drivers behaviour on road in relation to driving and resting time compliance
Keywords: Psiholoģija; autovadītāju uzvedība; kravas auto vadītāji; darba un atpūtas laiks; driver behaviour; truck drivers