Drošības riski un risinājumi datu mākoņos - Goršanova, Poļina (Latvijas Universitāte, 2012)
Strauji pieaugot mākoņskaitļošanas tehnoloģijas attīstībai, palielinās arī tiešsaistes datu glabāšanas „mākoņu” izmantošana, kas izraisa svarīgas datu attālinātas uzglabāšanas un pārsūtīšanas problēmas – datu konfidencialitātes, integritātes un pieejamības drošības riskus. Bet eksistē datu drošības aizsardzības risinājumi, ko pielāgojot datu glabāšanas „mākoņiem“, var samazināt riskus līdz pieņemamam līmenim. Darbā tiek veikts dažādu „mākoņu“ sniedzēju iespēju salīdzinājums, kura rezultāti ir apkopoti tabulās, kas palīdz novērtēt un izvēlēties visfunkcionālākos no tiem. Ir arī izpētīti iespējamie datu drošības apdraudējumi, un tiek piedāvāta risku novērtēšanas metode, kas parāda papildu drošības instrumentu – šifrēšanas, dublēšanas, jaucēšanas un citu tehnoloģiju – izmantošanas efektivitāti un ietekmi.

Rapid growth of cloud computing technology development has also increased the online storage "cloud" usage which leads to an important remote data storage and transmission problems - data security risks of confidentiality, integrity and availability. But exist a data security protection solu-tions that adjusted to data "cloud" storage can reduce the risk to an acceptable level. In thesis is done the various data "cloud" provider opportunity comparison, which results are summarized in the tables that help to evaluate and choose the most functional clouds. Also, there are investigated possible data security risks and is offered risk evaluation method which shows the additional security tool - encryption, duplication, hash and other technology usage effectiveness and impact.
Security risks and solutions in data clouds
Keywords: Datorzinātne