Ģimenes dārziņi – vieta sociālās un vides ilgtspējības nodrošināšanai Rīgā - Mazure, Linda (Latvijas Universitāte, 2006)
Ģimenes dārziņi Rīgas pilsētā ir būtiska zaļās zonas un rekreācijas teritorija, kuru paredzēts ievērojami samazināt, realizējot Rīgas attīstības plānu 2006. – 2018. gadam. Bakalaura darbā ir pierādīta hipotēze par ģimenes dārziņu kā ilgtspējīgās attīstības sociālās un vides sfēras nozīmīgu sastāvdaļu Rīgas pilsētas iedzīvotājiem. Darbā ir izpētīti pilsētas ilgtspējīgās attīstības principi attiecībā uz Rīgas pilsētas apstādījumiem un dabas pamatnēm. Noskaidrota arī ģimenes dārziņu vēsturiskā veidošanās pasaulē un Rīgā, un Rīgas ģimenes dārziņu attīstības iespējas, analizējot Rīgas Domes, kā arī dārziņu apsaimniekotāju politiku attiecībā uz ģimenes dārziņiem. Izvērtēta ir ģimenes dārziņu perspektīva no vides ilgtspējības viedokļa un novērtēta ir Rīgas iedzīvotāju un ģimenes dārziņu īpašnieku attieksme pret ģimenes dārziņu kā sociālās un vides sfēras sastāvdaļu Rīgas pilsētā. Darbā ir noskaidrota ģimeņu dārziņu vēsturiskā veidošanās un Rīgas ģimenes dārziņu attīstība mūsdienās, izpētīta Rīgas Domes ilgtspējīgās attīstības stratēģija attiecībā uz pilsētas apstādījumiem, dabas pamatnēm un ģimenes dārziņiem, un novērtēta Rīgas iedzīvotāju un ģimenes dārziņu īpašnieku attieksme pret ģimenes dārziņu kā sociālās un vides sfēras sastāvdaļu Rīgas pilsētā. Pētījuma rezultāti liecina, ka ģimenes dārziņi ir jāsaglabā kā īpaša pilsētas apstādījumu teritorija pilsētas vidē, kas nodrošina pilsētas zaļās zonas daļu un kas ir nozīmīga pilsētas iedzīvotāju rekreācijas un lētas pārtikas ieguves vieta. Autores veiktās Rīgas iedzīvotāju un Rīgas ģimenes dārziņu nomnieku aptaujas rezultāti apstiprina ģimenes dārziņu kā pilsētas sastāvdaļas nepieciešamību, kas Rīgas pilsētas iedzīvotājiem kalpo kā zaļās zonas un rekreācijas vieta. Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 79 lappusēm, tajā ir 18 attēli un 2 tabulas, kā arī 12 pielikumi.

Family gardens are a substantial part of the green belt and recreational areas in the city of Riga, a part that is due to be considerably diminished, fulfilling the development plan of Riga for years 2006. – 2018. In this bachelor's thesis, a hypothesis is proven about family gardens as an important part of the social and environmental sphere of sustainable development to inhabitants of Riga. In this work the principles of sustainable development of the city of Riga in regard to plantings and natural bases are explored. The historical formation of family gardens in the world and in Riga, and the development possibilities for the family gardens of Riga are also brought to light, analyzing the respective policies of Riga City Council and the managers of family gardens. The prospects of family gardens from the point of view of sustainable environment development are evaluated, and the attitudes of inhabitants of Riga and owners of family gardens towards the family garden as a part of the social and environmental sphere in the city of Riga are assessed. In this work the historical formation of family gardens and the modern development of family gardens in Riga are brought to light, the strategy of sustainable development of Riga City Council regarding plantings, natural bases and family gardens is explored, and the attitude of the inhabitants of Riga and owners of family gardens towards the family garden as a part of the social and environmental sphere in the city of Riga is assessed. The results of the study indicate that family gardens should be preserved as special plantings in the city environment, providing a part of the green belt, an important place of recreation, and a source of inexpensive food for the inhabitants. The results of the author’s survey of residents of Riga and renters of local family gardens affirm the necessity of family gardens as a part of the city that serves as a green belt area and a place of recreation for the inhabitants of Riga. In this bachelor’s work is written in Latvian on 79 pages of witch 18 are images, 2 tables and 12 attachments.
Family Gardens as a Social and Environmental Component of Sustainability in Riga
Keywords: Vides zinātne