Tetovējumi kā autortiesību objekts - Guobis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2021)
Darbā vispārīgi tiek apskatīta tetovējumu vēsturiskā izmantošana, to mākslinieciskais raksturs un sabiedrības viedokļa attīstība attiecībā uz tetovējumiem kopumā, kā rezultātā sabiedrībā aizvien biežāk rodas jautājumi par potenciālu tetovējumu aizsardzību autortiesību kontekstā. Pēc teorijas izpētes un secinājumu izdarīšanas attiecībā uz tetovējumu aizsardzības iespējām, darbā tiek apskatīta autora personisko un mantisko tiesību realizācija un no realizācijas izrietošā problemātika gadījumā, kad autora radošās darbības rezultāts ir tetovējums, kā arī tetovējumu aizsardzības iespējas. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai tetovējumi var tikt uzskatīti par autortiesību objektiem un aizsargāti ar autortiesībām, kā arī, kāds varētu būt normatīvais regulējums šādu autortiesību objektu aizsardzībai. Darba ietvaros darba autors sniedz vairākus priekšlikumus normatīvā regulējuma pilnveidošanai gan attiecībā uz tetovējumu aizsardzību, gan arī uz citiem jautājumiem, ko uzlabošana potenciāli varētu uzlabot citu jomu radošās darbības rezultātā radīto darbu aizsardzību.

The paper provides a general overview of the historical use of tattoos, their artistic nature and the development of public opinion on tattoos in general, leading to increasing social awareness of potential protection of tattoos in the context of copyright. Following a theory study and conclusions on the possibilities for protecting tattoos, the work deals with the usage of the author's personal and property rights and the problems arising from the usage of previously mentioned rights where the author's creative activity results in a tattoo, as well as the possibilities for protecting tattoos. The aim of the study is to find out whether tattoos can be considered as objects of copyright and be protected by copyright, as well as what the regulatory framework for the protection of such copyright objects might be. As part of the work, the author makes a number of proposals to improve the regulatory framework, both in terms of the protection of tattoos and on other issues that could potentially be improved in terms of the protection of other works created by creative activities.
Tattoos as an object of copyright.
Keywords: Juridiskā zinātne; tetovējums; tetovētājs; autortiesības; autortiesību objekts; tetovējumu aizsardzība