Problēmu risināšanas prasmju veicināšana matemātikas mācībā 5. klasēs - Jefremova, Inga (Latvijas Universitāte, 2021)
Problēmu risināšanas prasmes ir svarīgas skolēnu caurviju prasmes, un tās ir iespējams vingrināt, matemātikas satura apguvē plānojot stundas darbu, kurā atbilstoši modelētā pedagoģiskā situācijā skolēnam jāpielieto prasme patstāvīgi uzdot jautājumus, lai iedziļinātos un fokusētu uzmanību uz izvirzīto problēmu, prasme plānot matemātiskus paņēmienus, lai sasniegtu risinājumu, prasme izvēlēties un īstenot piemērotus matemātiskos paņēmienus un prasme izdarīt secinājumus. Pētījumā apstiprinājās, ka īstenojot problēmu risināšanas mācību pieeju, tiek veicināta skolēnu iesaiste stundas darbā un stiprinātas problēmu risināšanas prasmes.

Problem-solving skills are an important skills for pupils and can be practiced by planning an training job in the math area where, in an appropriately modelled pedagogical situation, a pupil needs to use the skills to ask questions independently in order to look into and focus on the challenge, the skills to plan mathematical techniques to reach a solution, the skills to choose and appropriate mathematical techniques and the ability to draw conclusions. The study confirmed that the implementation of the problem based learning(PBL) promotes the involvement of pupils in training work and acquisition of problem-solving skills.
Acguisition of problem-solving skills for 5th grade students in mathematics
Keywords: Izglītības zinātnes; problēmu risināšanas prasmes; problēmu risināšanas mācību pieeja; matemātiskā kompetence; aktīva mācīšanās pieredze; caurviju prasmes