Neinvazīvas optiskās metodes izstrāde rekapilarizācijas kinētikas izpētei - Čurkste, Edgars (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā pētīta rekapilarizācijas kinētikas procesa norise. Izstrādāta metodika šī procesa izpētei, izmantojot fotopletizmogrāfijas pamatprincipus. Procesa aprakstam izstrādāta jauna neinvazīva optiskā metode. Izgatavota oriģināla medicīniska iekārta, kas iegūst datus par rekapilarizācijas kinētikas procesa norisi. Izstrādāti jauni datu apstrādes algoritmi skaitliska rezultāta iegūšanai. Veikti rekapilarizācijas kinētikas procesa mērījumi un iegūto rezultātu analīze. Secināts, ka jaunizveidotā metodika nodrošina pilnvērtīgu rekapilarizācijas procesa izpēti un iegūtie rezultāti sakrīt ar literatūrā aprakstītajiem. Izmantojot jauno iekārtu tiks veikti tālāki klīniskie pētījumi. Pētījumu mērķis ir uzlabot dažādu slimību agrīnas diagnostikas iespējas, lietojot izstrādāto metodiku. Šādi uzlabojumi ļautu samazināt bērnu mirstību Latvijā.

Capillary refill kinetics was studied in this work. Research methodology, based on photoplethysmography, was developed. New non-invasive optical methods were introduced for capillary refill kinetics description. Corresponding hardware device was made to acquire necessary data on capillary refill kinetics. New software for measurement analysis was developed and tested in our laboratory. Real time measurements of capillary refill kinetics was taken and analyzed. It was concluded, that introduced methodology provides valuable data on capillary refill kinetics. Acquired results agree with literature. Future clinical measurements will be performed with developed method. The main objective for these studies is to improve early disease detection. This would diminish children mortality in Latvia.
Development of noninvasive optical method for studies of capillary refill kinetics
Keywords: Fizika