Ceļa locītavas magnētiskās rezonanses izmeklējuma saišu korektas vizualizācijas kritēriji un kvalitātes kontroles parametru izstrāde - Jurševska, Biruta Diāna (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma – Ceļa locītavas magnētiskās rezonanses izmeklējuma saišu korektas vizualizācijas kritēriji un kvalitātes kontroles parametri izstrāde. Tēmas aktualitāti nosaka ceļa locītavas traumu biežums, daudz cilvēki savā dzīve saskārušies ar ceļa locītavas traumu, vislabākā metode diagnostikai ir tieši magnētiskā rezonanse. Darba mērķis - noskaidrot ceļa locītavas magnētiskās rezonanses izmeklējuma krustenisko saišu korektas vizualizācijas kritērijus un izstrādāt kvalitātes kontroles parametrus. Izvirzītā hipotēze - krustenisko saišu pilnvērtīga vizualizācija ir atkarīga no pacienta korektas pozicionēšanas, atbilstošas izmeklējuma plaknes un informatīvas sekvences izvēles. Pētniecības instruments ir pētījuma protokols, pētniecības metode – kvalitatīvā pētījuma metode. Darba rezultātā ir analizēta un apkopota literatūra, veikti magnētiskās rezonanses izmeklējumi ar pievienotu sekvenci T2 TSE ACL sagitāli slīpā plaknē, veikta pētījumā iegūto datu analīze un izdarīti secinājumi. Izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies. Darba apjoms ir 35 lappuses, to veido 4 nodaļas, 10 apakšnodaļas, izmantoti 36 literatūras avoti, 4 pielikumi, darbā iekļauti 19 attēli, no kuriem 9 ir diagrammas, veikti 6 secinājumi.

Bachelor thesis - Criteria for correct visualization of ligaments in magnetic resonance imaging of knee joint and development of quality control parameters. Almost every human in his life have faced with knee trauma, magnetic resonance is the best way to diagnostic these patients. The goal of the research was to made criteria for correct visualization of ligaments in magnetic resonance imaging of the knee joint and develop quality control parameters. Hypothesis – the selection of sequences, appropriate plane and correct positioning of the patient is important to have complete visualization of cruciate ligaments. Qualitative research method. In bachelor thesis is represented literature, performed magnetic resonance imaging of the knee joint with additional sequences comprised oblique view T2_TSE_ACL Sag and fallowing conclusion have been made. The volume of work is 35 pages, contains 4 sections and 10 subsections, 36 literature sources, 4 attachments, 19 pictures of which 9 are charts, 6 conclusions.
Criteria for correct visualisation of ligaments in magnetic resonanse imaging of knee joint and development of quality control parameters
Keywords: Medicīna; ceļa locītava; Magnētiskā rezonanse; korektas vizualizacijas kriteriji; sekvences; priekšējā krusteniskā saite