Vārda brīvības potenciālais apdraudējums dezinformācijas ierobežošanā Eiropas Savienībā - Irbe, Sanda (Latvijas Universitāte, 2019)
Eiropas Savienības līmenī ir uzsākta aktīva vēršanās pret dezinformācijas izplatīšanu, kas, 2019.gada ietvaros pamatota ar nepieciešamību aizsargāt demokrātisku Eiropas Parlamenta vēlēšanu procesu. Līdz ar mūsdienu iespējām izplatīt dezinformāciju vēl nepieredzētā apjomā un ātrumā, manipulēšana ar sabiedrisko domu nekad nav bijusi tik vienkārša kā šobrīd, tādēļ starptautiskā līmenī tiek saskatīti draudi gan sabiedrības, gan valsts drošības interesēm, kuru dēļ būtu ierobežojama dezinformācija. Vienlaikus, apzinoties dezinformācijas radīto ietekmi, jāņem vērā, ka jebkuri informācijas izplatīšanas ierobežojumi tieši skar vārda brīvību. Tieši tāpat kā iespējama ļaunprātīga vārda brīvības izmantošana, valstis var izmantot dezinformācijas ierobežošanas aizsegu, lai tādējādi cīnītos pret sev nevēlamiem medijiem un žurnālistiem. Šī maģistra darba mērķis ir izpētīt vārda brīvības iespējamo apdraudējumu dezinformācijas ierobežošanas gadījumā un definēt pieļaujamo valsts rīcību, kas attaisno atsevišķu vārda brīvības ierobežojumu pieļaujamību.

An active action has been launched at European Union level against promotion of disinformation, which is based on the need to protect the democratic electoral process of the European Parliament in 2019. With today's opportunity to spread disinformation at unprecedented levels and speeds, manipulation of public opinion has never been as simple as it is now, therefore it has been considered as a threat to both public and national security interests and can lead to disinformation being controlled. At the same time, considering effects of disinformation, it should be noted that any restrictions on the dissemination of information directly affect freedom of expression. Countries can use the cover of limiting disinformation to fight against unwanted media and journalists. The goal of this master thesis is to research the potential threat to freedom of expression in restricting disinformation and define possible state actions that can be legitimate when limiting it.
The potential threat to freedom of expression in restricting disinfotmation in the European Union
Keywords: Juridiskā zinātne; Eiropas Savienība; dezinformācija; propaganda; vārda brīvība; mediji