Taurīna analoga N-etāna -β-sultāma ietekme uz etanola izraisītiem atmiņas traucējumiem žurku Binge drinking modelī - Ādlere, Liene (Latvijas Universitāte, 2012)
Taurīns ir sēru saturoša aminoskābe, kam piemīt daudzas fizioloģiski svarīgas funkcijas. Tā kā taurīns spēj novērst neironu apoptozi, atmiņas pasliktināšanos, kā arī vēlmi pēc etanola, tad taurīnam varētu būt pozitīvs efekts uz binge drinking rezultātā inducētiem bojājumiem CNS. Binge drinking ir pārmērīga alkohola lietošana, kuru raksturo 5 dzērienu izdzeršana vīriešiem un 4 dzērienu izdzeršana sievietēm 2 stundu laikā, un tā ir sevišķi izplatīta starp jauniešiem, kas to padara par milzīgu problēmu, jo jaunībā smadzeņu garozas un hipokampa reģioni ir ārkārtīgi jutīgi pret ārpusšūnu ievainojumiem. Tā kā taurīnam ir augsta hidrofilitāte un zema absorbcija, tiek sintezēti jauni taurīna analogi. Galvenokārt tas tiek darīts ar mērķi uzlabot vielas šķīdību taukos, veicināt tās absorbciju un spēju neatkarīgi no taurīna transportiera šķērsot šūnu membrānas, tādējādi palielinot farmakoloģisko efektu. Pētījuma uzdevums bija noteikt, vai žurku binge drinking modelī taurīna analogs N-etāna-β-sultāms ir spējīgs samazināt etanola izraisīto atmiņas pasliktināšanos. Iegūtie rezultāti liecina, ka jaunā objekta atpazīšanas testā N-etāna-β-sultāms uzrāda tendenci reversēt etanola inducētos efektus. Morris Water Maze testā 4 dienu garajā apmācības periodā grupa, kas saņēma 1 g/kg etanola un N-etāna-β-sultāmu, spēja tikpat ātri kā kontrole apgūt platformas atrašanās vietu, kas liecina par progresīvu apmācīšanos. Savukārt 1 g/kg EtOH grupa platformas atrašanās vietu atrada tikai 4. apmācības dienā, 2 g/kg EtOH grupa - 3. un 4. apmācības dienā. Taču, tā kā gala pārbaudījumā netika iegūti statistiski būtiski rezultāti, var uzskatīt, ka Morris Water Maze testā N-etāna-β-sultāms nav spējis uzlabot žurku telpisko atmiņu. Atslēgas vārdi: taurīns, N-etāna-β-sultāms, etanols, atmiņa, binge drinking modelis.

Taurine is sulphur-containing amino acid which exerts multiple physiological functions. Since it has been widely observed that taurine can prevent several ethanol induced damages like neuronal apoptosis, memory impairment, as well as ethanol craving, taurine could excert positive effects on binge drinking induced damages in CNS. Binge drinking is an excessive consumption of alcohol which usually corresponds to 5 or more drinks on a single occasion for men or 4 or more drinks on a single occasion for women, generally within about 2 hours. Binge drinking is very common among teenagers which makes it a huge problem because early in life cortical and hippocampal regions are extremely sensitive to any extracellular insults. Since taurine has high hydrophilicity and is poorly absorbed, new taurine analogues are being synthesized. Scientists are trying to synthesize such taurine analogues which could increase the solubility of the molecule, faciliate its absorption as well as which could be able to traverse membranes independently of taurine transporter, hence increasing the pharmacological effect. The aim of the present study was to examine whether in binge drinking model the taurine analogue N-ethane-β-sultam could reduce the ethanol induced memory impariment in rats. The results indicate that in the novel object recognition test N-ethane-β-sultam shows a tendency to reverse ethanol induced effects. In Morris Water Maze 4 days long training period 1 g/kg EtOH + B group acquired to find the platform as fast as the control which shows a progressive learning. However, 1 g/kg EtOH group found the platform on fourth training day, 2 g/kg EtOH – on third and fourth. As no significant results were observed in probe trial, it can be considered that N-ethane-β-sultam has not improved the spatial memory in binge drinking. Key words: taurine, N-ethane-β-sultam, ethanol, memory, binge drinking model.
Influence of taurine analogue N-ethane-beta-sultam on ethanol-induced memory impairment in binge drinking model in rats
Keywords: Farmācija