Interešu grupu stratēģiju izvēle un izmantošana politikas veidošanā un ietekmēšanā Latvijā - Zuševica, Agnese (Latvijas Universitāte, 2009)
Izvēlētā bakalaura darba tēma: „Interešu grupu stratēģiju izvēle un izmantošana politikas veidošanā un ietekmēšanā Latvijā” ir aktuāla, jo dažādu organizētu interešu iesaistīšanās politikas veidošanā un ietekmēšanā ir būtisks demokrātijas priekšnoteikums – sabiedrības līdzdalība lēmumu pieņemšanas procesā palielina pieņemto lēmumu leģitimitāti, līdz ar to sabiedrības atbalstu to īstenošanā. Bakalaura darba mērķi ir, pirmkārt, noskaidrot, kādas stratēģijas izmanto interešu grupas politikas ietekmēšanā un veidošanā. Otrkārt, noskaidrot, vai priviliģētais statuss nosaka to, ka interešu grupas vairāk izmantos tiešās stratēģijas politikas veidošanā un ietekmēšanā. Treškārt, noskaidrot, kādi faktori ietekmē stratēģiju izvēli politikas veidošanā un ietekmēšanā. Darbā tiek izdalītas tiešās stratēģijas, kas ir vērstas uz lēmumu pieņēmēju tiešu ietekmēšanu un netiešās stratēģijas politikas ietekmēšanā un veidošanā, kas ir vērstas netieši uz lēmumu pieņēmējiem caur medijiem vai mobilizējot sabiedrību. Tiešās stratēģijas savukārt iedalās parlamentārajā un administratīvajā, netiešās stratēģijas – mobilizācijas un mediju stratēģijās. Bakalaura darbā izvirzītā hipotēze – „interešu grupas Latvijā, kuras ir priviliģētā statusā, vairāk izmanto tiešās stratēģijas politikas ietekmēšanā un veidošanā, netiešās stratēģijas atstājot otrajā plānā” netika pierādīta, jo četras organizācijas – Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, biedrība „Sabiedriskās politikas centrs Providus,” Latvijas Darba devēju konfederācija un Latvijas Dzimumu līdztiesības apvienība, kuras ir iekļautas gadījumu analīzē un kurām ir priviliģēts statuss attiecībā uz politikas veidošanas un ietekmēšanas procesu norādīja, ka tās izmanto gan tiešās, gan netiešās stratēģijas politikas veidošanā un ietekmēšanā. Darba gaitā tiek secināts, ka interešu grupas kā svarīgas novērtē gan tiešās, gan netiešās stratēģijas politikas veidošanā un ietekmēšanā, kā arī izmanto gan tiešās, gan netiešās stratēģijas. Turklāt viennozīmīgi nevar skaidrot, kādi faktori ietekmē stratēģijas izvēli politikas veidošanā un ietekmēšanā, jo analizējot visas četras stratēģijas ar SPSS programmas palīdzību, lielākā daļa faktoru neveidoja statistisko nozīmību. Tiek secināts, ka būtiskas ir visas četras stratēģijas politikas veidošanā un ietekmēšanā.

The selected topic for the bachelor paper “Selection and use of interest group strategies in developing and influencing policy in Latvia” is topical due to the fact that the participation of various organized interest groups in developing and influencing policy is an important prerequisite for democracy – participation of the society in the decision-making process improves legitimacy of the decisions taken, therefore it also increases the support of the society in the implementation process thereof. The objectives of the bachelor paper are, firstly, to establish the strategies used by the interest groups in developing and forming policy; secondly, to establish whether the privileged status determines that the interest groups will use the direct strategies in policy development and influencing thereof; thirdly, to find out the factors influencing the selection of strategies in developing and influencing the policy. The paper distinguishes between the direct strategies, which are oriented at influencing the decision-makers directly, and indirect strategies in influencing and development of policy, oriented indirectly at the decision-makers via media or by mobilising the society. The direct strategies are further divided into the parliamentary and administrative strategies, however the indirect strategies – in mobilising and media strategies. The thesis set forth in the bachelor paper is “interest groups in Latvia, which are in a privileged status, are predominantly using the direct strategies in influencing and developing policy, leaving the indirect strategies in the background” was not proved, because four organizations – Latvian Coalition of Free Labour Unions (Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība), Association “Public policy centre Providues” (Sabiedrība „Sabiedriskās politikas centrs Providus”), Latvian Confederation of Employers (Latvijas Darba devēju konfederācija), and Latvian Union of Gender Equivalence (Latvijas Dzimumu līdztiesības apvienība), which are included in the random analysis and which enjoy a privileged status with respect to the processes of developing and influencing policy, indicated that they employ both direct and indirect strategies in developing and influencing the policy. During the elaboration process of the paper, it was concluded that the interest groups consider both direct and indirect strategies in developing and influencing the policy to be important, as well as they claimed having employed both the direct and indirect strategies. Furthermore, the factors affecting the selection of strategies in developing and influencing the policy cannot be unambiguously explained, because upon analysing all four strategies with the assistance of SPSS software, the majority of the factors did not form any statistical correlation. It has been concluded that all four strategies in developing and influencing policy are significant.
Selection and use of interest group strategies in developing and influencing policy in Latvia
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)