Dabas aizsardzības naratīvs Vides Filmu Studijas dokumentālajās filmās - Rauhvargere, Līva (Latvijas Universitāte, 2010)
Darba pētījuma centrā ir dokumentālās filmas kā audio-vizuāla medija iespējas komunicēt dabas aizsardzības naratīvu. Darba mērķi ir (1) noskaidrot naratīva veidošanas iespējas, elementus un specifiku dokumentālajā kino un (2) noskaidrot, kurus elementus un kādā veidā izmanto Vides Filmu Studija, lai veidotu Latvijas dabas aizsardzības naratīvu dokumentālajās filmās. Analizētas 5 dokumentālās filmas: "Jumta likums", "Leiputrija", "Kurš redzējis vārnu?", "Melnais nārsts” un "Lubāns: cīņa par centimetriem". Filmas analizētas ar naratīva analīzes un ekspertu interviju palīdzību. Par naratīva analīzes pamatu tika izmantota amerikāņu filmu un literatūras kritiķa Seimūra Četmena naratīva teorija. Ekspertu intervijas tika veiktas ar izvēlēto filmu režisoriem. Atslēgas vārdi: dokumentālais kino, naratīvs, Vides Filmu Studija, Četmens.

This paper is devoted to a research of the ability and facilities of the documentary film as an audio-visual medium to communicate the environment protection narrative. The goals this paper strives to reach are (1) to ascertain out the facilities, elements and specificity of narrative making in documentaries and (2) to elicit which narrative elements and in what manner are used in Vides Filmu Studija’s environment protection oriented documentaries. 5 movies were analyzed: "Jumta likums", "Leiputrija", "Kurš redzējis vārnu?", "Melnais nārsts” un "Lubāns: cīņa par centimetriem". The first and the primary analysis method was narrative analysis based on Seymour Chatman narrative theory. The other method was semi-structured expert interview, made with directors of these movies. Key words: documentary, narrative, Vides Filmu Studija, Chatman.
Environmental protection narrative in documentaries by Vides Filmu Studija
Keywords: Komunikācijas zinātne