Kvalitatīvas attālinātās komunikācijas ietekme uz pedagogu digitālo kompetenci - Mūrniece, Gunda (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba “Kvalitatīvas attālinātās komunikācijas ietekme uz pedagogu digitālo kompetenci” mērķis ir noskaidrot, kā kvalitatīva attālinātā komunikācija digitālajās sadarbības platformās veicina pedagogu digitālās kompetences attīstību. Darbā tika analizēta zinātniskā literatūra par digitālo kompetenci, tās veicināšanu un nozīmi pedagoģiskajā darbā, kvalitatīvu attālināto komunikāciju, tās īstenošanu un attīstību digitālajās sadarbības platformās. Apkopojot teorētiskās atziņas, tika secināts, ka viena no digitālās kompetences jomām ir komunikācija un sadarbība, kas ietver sešas kompetences, kuru pamatā ir vairākas kvalitatīvas attālinātās komunikācijas prasmes. Datu ieguvei tika intervēti 2 digitālās kompetences eksperti, anketēti 89 pamatskolas, vidusskolas un tehnikuma pedagogi, intervēti 3 izglītības iestāžu vadības pārstāvji. Pētījuma ietvaros tika noskaidrots, kā norisinās kvalitatīva attālinātā komunikācijas izglītības iestādēs, kādas kvalitatīvas attālinātās komunikācijas prasmes nepieciešamas pedagogam, lai veicinātu digitālo kompetenci, kā arī izstrādāti ieteikumi izglītības iestādes vadībai tās veicināšanai izglītības iestādē. Darba rezultātā tika izdarīti secinājumi par to, kā kvalitatīva attālinātā komunikācija ietekmē pedagogu digitālo kompetenci.

The aim of the master thesis "The Impact of Quality Remote Communication on Educators’ Digital Competence" is to determine how quality remote communication on digital collaboration platforms contributes to the development of educators’ digital competence. Thesis analyzed scientific literature on digital competence, its promotion and importance in pedagogical work, quality remote communication, its implementation and development on digital collaboration platforms. Summarizing theoretical findings, it was concluded that one of the areas of digital competence is communication and collaboration, which includes six competences based on several qualitative remote communication skills. To obtain the data, 2 digital literacy experts were interviewed, 89 educators from Primary School, Secondary School and Technical School were surveyed, and 3 representatives of educational institutions' management were interviewed. The study focused on how quality remote communication takes place in educational institutions, what quality remote communication skills are needed by educators to promote digital competence, as well as recommendations for educational institution management to promote it in their educational institution. As a result of the thesis, conclusions were made about the impact of quality remote communication on educators' digital competence.
The Impact of Quality Remote Communication on Educators’ Digital Competence
Keywords: Izglītības zinātnes; komunikācija; kvalitatīva attālinātā komunikācija; digitālā kompetence; pedagogi; izglītības iestādes vadība