Ar stronciju aizvietotu peroksiapatītu sintēze un raksturošana - Jeršova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2014)
Darbā veikta ar stronciju aizvietotu peroksiapatītu sintēze, kvalitatīvā un kvantitatīvā raksturošana, kā arī paraugu mikrobioloģiskā testēšana. Apkopota literatūras informācija par peroksiaptītu uzbūvi, sintēzes metodēm, izmantošanu un analīzes metodēm. Kā izejvielu peroksiapatītu sintēzēs izmantoja divas sintezētās amorfās fāzes daļēji (~75%) ar stronciju aizvietotus kalcija fosfātus. Paraugu salīdzināšanai uzsintezēja arī kalcija peroksiapatītu kā izejvielu izmantojot iepriekš sintezēto amorfās fāzes kalcija fosfātu. Peroksiapatītu iegūšanai kā reaģentus izmantoja ūdeņraža peroksīdu, amonija persulfāta ūdens šķīdumu un peroksietiķskābes šķīdumu etiķskābē. Kvalitatīvā peroksiapatītu analīze veikta, izmantojot rentgendifraktometriju, UV/Vis spektrometriju. To kvantitatīvai raksturošanai izmantoja permanganatometrisko titrēšanu.

The work included synthesis, qualitative and quantitative, microbiological characterization of strontium substituted peroxyapatite. A literature survey of the structure, synthesis, applications and analysis methods of peroxyapatites was done. Peroxyapatite was produced using synthesed 75% amorphous phase of strontium substituted calcium phosphates and amorphous phase calcium phosphate. A qualitative characteristics and phase analysis of peroxyapatites was performed by X-ray diffraction and Ultraviolet-Visible spectrometry. Sample quantitative analysis was done using permanganometric titration.
Synthesis and characterization of strontium substituted peroxyapatite
Keywords: Ķīmija