Bibliotekāru viedoklis par „Gaismas pils” projekta realizāciju - Briede, Madara (Latvijas Universitāte, 2009)
Lasot un klausoties informāciju publiskajā telpā par LNB jaunās ēkas būvniecības projektu „Gaismas pils”, ir dzirdēti dažādi viedokļi. Bakalaura darbā bija svarīgi uzzināt arī pašu bibliotekāru viedokli, jo tieši viņi ir tie, kam ir un būs liela saikne ar šī projekta rezultātu jauno nacionālās bibliotēkas ēku. Pētījuma teorētiskajā daļā pētītas sabiedriskās domas veidošanas teorijas un Klusuma spirāles teorija. Šīs teorijas nosaka to, kā veidojas sabiedriskā doma un kas to nosaka. Darbā „Bibliotekāru viedoklis par „Gaismas pils” projekta realizāciju” pētīti Latvijas bibliotēku darbinieku viedokļi par LNB jaunās ēkas projekta realizāciju. Lai noskaidrotu bibliotekāru viedokli, autore izmantojusi daļēji strukturēto interviju. Rezultātā tika secināts, ka bibliotekāri kopumā atbalsta jaunās bibliotēkas celtniecību, taču domas dalās par to, kāda tā būs. Daļa bibliotekāru uzskata, ka tai bija jābūt vizuāli vienkāršākai, citādi plānotai un īstenotai. Atslēgvārdi: LNB, projekts „Gaismas pils”, bibliotekāru viedoklis.

Reading and listening to information in public environment on the project of construction of „Gaismas pils”, the new building of Latvian National Library, it can be concluded that there are different opinions. It was important to find out the opinion of librarians themselves because librarians are the people who’ll have a close connection with the result of the project – the new building of Latvian National Library. In the theoretical part of the research the theories of creation of public opinion and the theory of Spiral of silence is being researched. The theories speak on the creation of public opinion and the factors determining it. In the thesis “Opinion of librarians on the implementation of project “Gaismas pils”” the opinions of librarians of Latvian libraries on the implementation of the project of the new building are being researched. In order to find out the opinion of the librarians the author used partially structured interview. In the result it was concluded that librarians in general support the construction of the new building of library, but there are different opinions on the features of it. Part of the librarians think that it had to be visually more simple, planned and implemented in a different way. Keywords: Latvian National Library, project “Gaismas pils”, opinion of librarians.
Opinion of librarians on the implementation of project "Gaismas pils"
Keywords: Komunikācijas zinātne