Emigrācijas un reemigrācijas parādību pozicionējums latviešu presē (2004. ─ 2007.). - Spriņģe-Dārziņa, Iveta (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba „Emigrācijas un reemigrācijas parādību pozicionējums latviešu presē (2004.–2007.)” mērķis ir izpētīt, kādus rāmējumus nacionālā prese šo četru gadu laikā izmanto, runājot par notiekošo emigrāciju un reemigrāciju, un kas rāmē šos viedokļus un priekšstatus. Pētījuma ietvaros tiek aplūkota migrācijas politikas vēsturiskā attīstība Eiropas Savienībā un Latvijā, pasaulē notiekošo ekonomisko izmaiņu ietekme uz darbaspēka mobilitāti, kā arī tas, kā masu mediji konstruē sociālo realitāti. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, tika izmantotas divas pētnieciskās metodes: kontentanalīze un kvalitatīvā satura analīze (rāmējumu analīze). Empīriskā pētījuma ietvaros tika analizēti vairāki laikrakstu izmantotie rāmējumi: cēloņu noskaidrošanas rāmējums, seku rāmējums, atbildības piedēvēšanas rāmējums, problēmas risinājuma rāmējums un baiļu rāmējums. Veicot publikāciju saturisko analīzi, tika konstatēts, ka nacionālā prese notiekošo emigrāciju galvenokārt rāmē kā valstisku problēmu, par kuru ir atbildīga valdība, bet latviešu emigrantus rāmē kā apstākļu upurus. Galvenie priekšstatu rāmētāji par emigrāciju un reemigrāciju ir ekonomiskās elites pārstāvji, eksperti, kā arī žurnālisti. Maģistra darbs sastāv no četrām daļām: teorētiskās, metodoloģiskās, empīriskās un analītiskās daļas, kurām seko pielikums ar attēliem un kontentanalīzes tabulu. Atslēgvārdi: emigrācija, reemigrācija, latviešu prese, kontentanalīze, rāmējumu analīze.

The aim of Master work „Positioning of emigration and remigration phenomenon in Latvian press (2004.–2007.)” is to study, what framings the national press is using during these four years, while talking about ongoing emigration and remigration, and whom is framing these opinions and perceptions. Within the framework of the study, historical development of migration policy in European Union and Latvia, impact of global economical changes on workforce mobility, is examined; closer look is taken also on ways, how social reality is constructed by mass media. In order to achieve the set target two research methods were used: content analysis and analysis of qualitative content (framing analysis). Several framings used by newspapers were analyzed within the frameworks of empirical research: cause establishment framing, consequence framing, responsibility allegation framing, problem solution framing and fear framing. While carrying out content analysis of publications it was established that the national press frames the existing emigration as a National problem, for which the government is responsible, but Latvian emigrants are framed as a victims of circumstances. Man framers of the concepts on emigration and remigration are representatives of economical elite, experts and journalists. The magister work consists of four parts: theoretical, methodological, empirical and analytical, followed by appendix with images and table of content analysis. Key words: emigration, remigration, Latvian press, content analysis, framing analysis.
The Positioning of emigration and reemigration phenomenon in the Latvian Press (2004-2007).
Keywords: Komunikācijas zinātne