Akomodācijas novērtēšanas klīnisko metožu salīdzinājums - Paegle, Zane (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 30 lappusēm. Tas satur 14 attēlus, vienu tabulu un 18 atsauces uz izmantoto literatūru. Atslēgas vārdi: akomodācijas amplitūda, foropters, briļļu proves rāmis Darba mērķis: noskaidrot, kā binokulāro akomodācijas amplitūdas noteikšanu ar mīnuss lēcu metodi ietekmē mērījumu attālums un mērījuma veikšanas metodika. Metode: akomodācijas amplitūda tika mērīta ar mīnuss lēcu metodi. Akomodācijas amplitūdas novērtēšanai tālumā tika izmantots foropters, bet tuvumā gan foropters, gan briļļu proves rāmis. Subjekti: eksperimentā piedalījās 10 subjekti (7 sievietes un 3 vīrieši) vecumā no 20 līdz 25 gadiem ar refrakcijas korekciju, ja tāda bija nepieciešama, robežās no -1.00D līdz +1.00D sfēra. Rezultāti: Noteiktajai akomodācijas amplitūdas vērtībai ir novērojama atšķirība, atkarībā no pielietotās metodes. Pēc Hofstatera aprēķinu metodes akomodācijas amplitūda ir lielāka kā manā eksperimentā novērtētā. Tālumā noteiktā akomodācijas amplitūda ir ievērojami mazāka kā tuvumā, tās ir statistiski nozīmīgi atšķirīgas. Ar briļļu proves rāmi noteiktā akomodācijas amplitūda ir lielāka, bet abu skaitļu kopu atšķirība nav statistiski nozīmīga.

Bachelor work is written in Latvian on 30 pages. It contains 14 pictures, one table and there are 18 references to literature. Key words: accommodation amplitude, phoropter, trial lenses Aim: to investigate the influence of target distance and used methodology for accommodation amplitude measured with minus lens method binoculary. Method: accommodation amplitude was measured with minus lens method. For measurements when target is in distance was used phoropter, but for close target – phoropter and trial frame. Subjects: 10 subjects (7 female and 3 male) aged from 20 to 25 years took part in the experiment with their best refractive correction if needed. For experiment were selected subjects close to emetrops (with refraction correction from – 1.00 D to + 1.00 D sphere). Results: the difference of accommodation amplitude value can be observed depending on used method. Accommodation amplitude is greater after Hofstater’s. The dependence of target distance also was obvious and stastistically important. Accommodation amplitude was lower if the target was in distance. The difference from measurements with phoropter and the ones with trial frame also can be observed, but it was not statistically important. The results with trial frame were greater.
Comparison of clinical evaluation methods of accommodation
Keywords: Fizika