Grelīna līmenis bērniem ar paaugstinātu svaru - Grīviņa, Līva (Latvijas Universitāte, 2013)
Noteikt acetilētā grelīna līmeni bērniem ar paaugstinātu svaru vai aptaukošanos un salīdzināt ar grelīna līmeni kontroles grupā. Pētījums veikts Bērnu Klīniskās Universitātes slimnīcā endokrinologa ambulatorās pieņemšanas laikā, aicinot pacientus ar virssvaru/aptaukošanos. Kontroles grupā iekļauti jaunieši no Medicīnas koledžas Asins paraugs savākts vakutainerī, noteikta grelīna koncentrācija ar ELISA. Statistiskajā analīzē- Mann-Whitney U , ANOVA, χ2 tests, log regresijas tests. Kopā 60 pusaudži, pacientu grupā 30 (18 meitenes), vidējais vecums 12 gadi, ĶMI percentil vidēji 95,7. Kontroles grupā 30 (23 meitenes), vidējais vecums 19-20 gadi, ĶMI procentiles vidēji 43,9. Vidējais grelīna līmenis pacientu grupā 36,6 pg/ml, kontroles grupā 13,4 pg/ml (p<0,001). Ekstrēmi vērtības pacientiem ar Pradera-Willi sindroms. Kopējā pacientu kopā nenovēroja statistiski ticamu grelīna korelāciju ar ĶMI un ĶMI procentilēm, bet novēroja korelāciju ar vecumu un dzimumu. Pacientu grupā vidējais grelīna līmenis neatšķīrās starp dzimumiem un vecumu. Pētāmajā pacientu kopā vidējais grelīna līmenis pacientiem ar virssvaru vai aptaukošanos bija statistiski ticami augstāks salīdzinot ar kontroles grupu. Paaugstināts grelīna līmenis pacientu grupā, iespējams, izskaidrojams ar citu faktoru (glikoze, insulīns, IGF, IGFBP1, IGFBP-3, lipīdu frakciju) ietekmi uz grelīna līmeni, kas būtu jāņem vērā veicot tālākus pētījumu.

Study was designed to determine the level of acylated ghrelin in children with increased weight or obesity and to compare it with a control group. Conducted in the Children’s Clinical University Hospital endocrinology ambulatory admissions department by requesting patients that were overweight or obese to take part. Control group was collected from Latvian Medical College. Blood samples were collected in vacuum containers and ghrelin concentration obtained by ELISA. Statistical analysis was done by Mann-Whitney U, ANOVA, χ2 , log regression tests. 60 adolescents took part. In patient group- 30 patients (18 girls), mean age-12, BMI mean percentile of 95.7. Control group had 30 patients (23 girls),mean age 19-20, BMI mean percentile of 43.9. Mean ghrelin level in the patient group-36.6 pg/ml, control group- 13.4 pg/ml (p<0.001). Extreme values found in patients diagnosed with Prader-Willi syndrome. Statistical correlation between ghrelin concentration and age and gender was found. Correlation of ghrelin concentration with BMI and BMI percentiles was not found. In patient group, no difference in mean ghrelin levels compared with gender and age. The mean ghrelin level was found to be higher and statistically significant in the patient group when compared with the control group. The increased level of ghrelin in the patient group can possibly be explained by the effect of several factors such as, leptin, IGF, IGFBP-1, IGFBP-3, glucose, insulin, HbA1 and lipid fractions. This should be taken into consideration in further studies.
Ghrelin level in children with increased weight
Keywords: Medicīna