Vecākā pirmsskolas vecumposma bērnu radošās darbības pieredzes bagātināšana vizuālajā mākslā pirmsskolā - Zālīte, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2022)
Kvalifikācijas darba temats: Vecākā pirmsskolas vecumposma bērnu radošās darbības pieredzes bagātināšana vizuālajā mākslā pirmsskolā. Darba autore: Kristīne Zālīte Darba vadītāja: Daiga Kalēja-Gasparoviča Mērķis: Teorētiski noskaidrot un praktiski pārbaudīt kā vizuālajā mākslā pirmsskolā bagātināma vecākā pirmsskolas vecumposma bērnu radošās darbības pieredze. Pētījuma objekts: Vizuālā māksla pirmsskolā Pētījuma priekšmets: vecākā pirmsskolas vecumposma bērnu radošās darbības pieredze Pētījuma jautājums: kā vizuālajā mākslā pirmsskolā bagātināma vecākā pirmsskolas vecumposma bērnu radošās darbības pieredze. Atslēgas vārdi: radošās darbības pieredze, vizuālā māksla, pirmsskola Kvalifikācijas darba apjoms: 49 lpp, 8 tabulas, 6 attēli, 30 literatūras avotu, 5 pielikumi. Darba teorētiskā 1. daļa ir par radošumu. Aplūkojam to no dažādu autoru viedokļiem, rakstiem, atziņām. Radošuma klasifikācijas sastāvdaļas. Tālāk izzinam radošuma sekmēšanu pirmsskolas vizuālās mākslas nodarbībās. Teorētiskā darba 2. daļā ir par metodiskajiem ieteikumiem, idejām, kuras var pielietot vizuālās mākslas nodarbībās, veicinot radošās darbības pieredzi. Darba empīriskā daļa ir pētījums ar trīs izstrādātām nodarbībām. Tur tika pētīti un darbībā vērtēti bērnu darbi pēc skolotāja izstrādātas metodes. Šajā sistēmā ietilpst arī refleksija un darbu līmeņi. Jaunās sistēmas ietvaros tiek vērtēts bērnu darbs, veicinot bērnu radošo darbību pieredzi.

The topic of the qualification work: Enrichment of the experience of creative activity of older preschool children in visual arts in preschool. Author of the work: Kristīne Zālīte Supervisor: Daiga Kalēja-Gasparoviča Aim: To find out theoretically and practically test how the experience of creative activity of older preschool children is enriched in visual arts in preschool. Object of research: Visual arts in preschool The subject of the research: the experience of creative activity of the older pre-school children Research question: how the experience of creative activity of the children of the older pre-school age should be enriched in visual arts in preschool. Keywords: creative activity experience, visual arts, preschool Volume of qualification work: 49 pages, 8 tables, 6 figures, 30 references, 5 appendices. Theoretical Part 1 is about creativity. We look at it from the views, articles and insights of various authors. Ingredients of creativity classification. Next, we explore the promotion of creativity in preschool visual arts classes. The second part of the theoretical work is about methodological recommendations, ideas that can be applied in visual arts classes, promoting the experience of creative activity. The empirical part of the work is a study with three developed lessons. There, children's work was studied and evaluated according to a method developed by the teacher. This system also includes levels of reflection and work. The new system evaluates children's work, promoting the experience of children's creative activities.
Enrichment of the experience of creative activity of older preschool children in visual arts in preschool
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; Radošās darbības pieredze; vizuālā māksla; pirmsskola; vecākais bērnu vecumposms; radošums