Jaunākā vecuma bērnu krāsu uztveres sekmēšana vizuālajā mākslā - Timma, Marika (Latvijas Universitāte, 2022)
Kvalifikācijas darbs - Jaunākā vecuma bērnu krāsu uztveres sekmēšana vizuālajā mākslā. Darba autore-Marika Timma. Darba Vadītāja-Dr.paed. Daiga Kalēja Gasparoviča Pētījuma mērķis-teorētiski un praktiski izzināt vizuālās mākslas nodarbības jaunākā vecuma 3-5 gadu, krāsu uztveres sekmēšanu. Pētījuma uzdevumi– Teorētiski analizēt literatūru par jaunākā vecumu bērnu krāsu un koordināciju sekmēšanu. Teorētiski analizēt literatūru par vizuālo mākslu pirmsskolā tās saturu, un pedagoģiskās darbības organizēšanu. Praktiski pārbaudīt teorētiskās atziņas empīriskā pētījumā un analizēt iegūtos rezultātus. Pirmājā teorētiskajā nodaļā tiek analizēta literatūra par krāsu uztveri un tās veicināšanu. Pieredzes uzkrāšanos un nosacījumiem. Un teorētiski tiek analizēta literatūra par vizuālo mākslu pirmsskolā. Izmantoti atziņu autori, kā Daiga Kalēja-Gasparoviča, V. Hibnere, E. Ozola, Svence. Otrajā nodaļā ir vizuālās mākslas mācību saturs kompetenču pieejas raksturojums. Apkopoti metodiskie materiāli 3-4 gadus vecu bērnu attīisibas veicināšanai. Izmantoti atziņu autori, kā V. Hibnere un L. Grasmane, Daiga Kalēja-Gasparoviča, V. Hibnere, B. Frīdenberga, Skola 2030, A.Randoha, I. Miķelsone, Skrastiņa. Trešajā nodaļā tika aprakstīts empīriskais pētījums. Īstenojot piecus uzdevumus, nodarbības, kurā praktiski tika izzinātas bērnu krāsu uztveres sekmēšana vizuālās mākslas nodarbībās. Darba apjoms….lpp.,darbā ietvertas 15 tabulas, 3 attēli, 42 literatūras avoti,... pielikumi. Tika rastas atbildes 3-5 gadīgu, bērnu krāsu uztveres sekmēšanai vizuālā mākslā pirmsskolā. Pētījuma metodes-teorētiskās, literatūras analīze. Empīriskās: pedagoģiskie novērojumi un datu analīze. Pētījuma bāze-pirmsskolas izglītības iestāde, jaunākās grupas bērni. Atslēgvārdi-bērnu jaunākās pirmsskolas vecums, krāsu uztveres sekmēšana pirmsskolā.

Qualification work-Promoting color of children of the youngest age in the visual arts. Author of the qualification paper-Marika Timma Academic promoter-Dr. paed. Daiga Kalēja-Gasparoviča Aim of the research-theoretically and practically learn about the latest visual arts lessons age 3-5 years promoting colour of younger children. Research tasks- To theoretical analyze the literature on the promotion of color of younger children. In theory analyse the literature on visual art in preschool , its content, and the organization of pedagogical activities. 3) Practically tested theoretical knowledge of empirical research and analyse the obtained results. In the prime house, the theoretical chapter analyses literature on color perception and its promotion. Accumulation of experience and conditions. And in theory, literature about visual art in pre-school is analysed. Authors of knowledge have been used, such as Daiga blacksmith-Gasparovic, V. Hibner, E. Ozola, Svence. The second chapter contains the content of visual arts training a description of the competency approach. Methodological materials have been compiled to promote the development of 3-4 gaads of old children. Knowledge authors have been used, such as V. Hibner and L. Grasmann, Daiga blacksmith-Gasparovic, V. Hibner, B. Friedenberg, School 2030, A.Randoch, I. Mikelson, Skrastina. Chapter three described the empirical study. As part of five tasks, lessons were learned in practice to promote children's color perception in visual arts classes. Work volume, p. …, work includes 15 tables, 3 pictures, 42 , Lithuanian sources, appendices Responses were found to promote the perception of 3-5-year-olds' colors in visual arts in pre-school. Research methods-theoretical literature analysis. The research base is a preschool educational institution , children of the younger group.
Promoting the color perception of younger age children in the visual arts
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; Pedagoģija; 3-5 gadi; pirmsskola; Jaunākā vecuma bērnu krāsu uztveres sekmēšana vizuālajā mākslā.; teorētiskās, literatūras analīze. Empīriskās: pedagoģiskie novērojumi un datu analīze.