Ģimenes atbalsta politikas attīstība Latvijā un priekšlikumi tās pilnveidošana - Talla, Māra (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba tēma ir “Ģimenes atbalsta politikas attīstība Latvijā un priekšlikumi tās pilnveidošanai”. Darba izstrādes mērķis bija sniegt priekšlikumus turpmākai ģimenes atbalsta politikas attīstībai, balstoties uz sabiedrības, ekspertu un politiķu viedokli un analizējot ģimenes atbalsta politikas attīstību Latvijā līdz šim. Par ģimenes atbalsta politiku Latvijā var runāt jau no Latvijas neatkarības atgūšanas laika 1990.gadā un aktualitāte vēljoprojām nav zudusi. Apzinoties, ka bērni nākotnē veidos sabiedrību, ienesot tajā ģimenes vērtības, atbalsta politika nepārtraukti tiek pielāgota tā brīža sabiedrībai. Šī iemesla dēļ maģistra darba tēmas ietvaros tika analizēta ģimenes atbalsta politikas attīstība. Darbā izvirzītajā hipotēzē tika paredzēts, ka Latvijā realizētā ģimenes atbalsta politika ir spējusi un šobrīd spēj apmierināt ģimeņu vajadzības un vēlmes. Lai pārbaudītu hipotēzi, maģistra darbs tika strukturēts trīs nodaļās. Pirmajā nodaļā “Ģimene kā sabiedrības forma un tās teorētiskie aspekti” tika iekļautas trīs apakšnodaļas. Pirmajā apakšnodaļā tika raksturoti jēdziena “ģimene” teorētiskie aspekti, balstoties uz dažādu ekspertu pētījumiem un teorijām. Otrajā apakšnodaļā tika analizētas ģimeņu atbalsta teorijas koncepcijas. Trešajā apakšnodaļā tika apkopoti daudzbērnu ģimenes raksturojošie elementi un šādu ģimeņu nozīme sabiedrībā. Pirmā nodaļa sniedza izpratni par jēdzienu “ģimene”, tā nozīmi vēsturiski un mūsdienās, kā arī valsts mijiedarbību ar ģimenēm. Otrajā nodaļā “Ģimeņu vērtība Latvijā” tika analizēti gan normatīvie akti un likumi, gan apkopoti ekspertu, pētnieku, politiķu un citu nozaru pārstāvju viedokļi par ģimeņu nozīmi Latvijas sabiedrībā un attīstībā. Trešajā nodaļā “Ģimeņu atbalsta politika un tās attīstība Latvijā” tika iekļautas divas apakšnodaļas. Pirmajā apakšnodaļā tika analizēti un apkopoti statistikas dati par ģimeņu un mājsaimniecību skaitu Latvijā, savukārt otrajā apakšnodaļā tika analizēta ģimenes atbalsta politikas attīstība Latvijā, sākot no 1990. gada. Darba noslēgumā tika apkopota visās nodaļās iegūtā informācija un iegūti vairāki nozīmīgi secinājumi. Salīdzinot ģimenes atbalsta politikas attīstību dažādos laika posmos, var secināt, ka vislielāko valsts iesaisti ģimeņu jautājumu risināšanā varēja izjust laika posmā no 1999. līdz 2008.gadam Ģimenes atbalsta politikas attīstību Latvijā negatīvi ietekmēja ekonomiskā krīze, kuras sekas atbalsta politikas jomā ir jūtamas vēl šobrīd. Laika posmā no 2011.gada līdz mūsdienām ģimenes atbalsta politika ir “atveseļošanās” procesā. Apkopojot maģistra darbā izveidotās aptaujas rezultātus, tika secināts, ka ģimeņu vēlmes attiecībā uz bērnu skaitu ģimenē ir lielākas nekā iespējas. Valsts realizētajai ģimenes atbalsta politikai būtu jātiecas uz sabiedrības izglītošanu par ģimenisko vērtību nozīmību, jārealizē pilnvērtīgs atbalsts ģimenēm mājokļa jautājumos un jāveido apkārtējā vide draudzīga ģimenēm – sabiedrības, darba vietas, pašvaldības un valsts līmenī.

The title of the master’s thesis is “History of family support programs in Latvia and suggestions for its further development”. The aim of the thesis is to collect suggestions for further development of family support programs based on the viewpoint of the society, experts and government and analyzing the development of this program so far. Family support program has been in place since restoration of independence of Republic of Latvia in 1990 and it has not lost its importance. Acknowledging that children are the foundation of our future society, along with the family values of their upbringing, family support program is constantly updated to contemporary society. For this reason, within the scope of the thesis, history of family support program is analyzed. The hypothesis of the thesis states that Latvian family support program has been meeting the needs and wishes of the families residing in Latvia. To test the hypothesis, the thesis is structured in three sections. Section 1, “Family as a form of society and its theoretical aspects” includes three subsections. Subsection 1 describes the term “family” in its theoretical aspects based on theories and research of many experts. Subsection 2 analyzes concepts of family support programs in theory. Subsection 3 summarizes elements characteristic to large families and the importance of such families in the society. Section 1 gives an understanding about the term “family” and its importance historically and nowadays as well as cooperation with government. Section 2 “The value of families in Latvia” analyzes regulatory acts and laws and summarizes opinions of experts, researchers, politicians and other professionals about the value of family in the society of Latvia and its development. Section 3 “Family support program and its history in Latvia” includes two subsections. Subsection 1 collects and analyzes statistical data regaring the number of families and households in Latvia, and subsection 2 analyzes the development of family support program in Latvia since 1990. Comparing the program in different time periods we can conclude that the most support from the government was observed from 1999 to 2008. The development of family support program in Latvia was set back by the financial crisis, whose negative influence can still be felt in regards to family support program. The time period since 2011 up to today may be described as “remediation” process for the support program. Summarizing the results of the survey included in the thesis, it was concluded that families’ wishes towards the number of children to have are greater than their actual circumstances. The program implemented by the government for the support of families must aim to educate the society about the importance of family values, provide support in household matters and create a family-orientated environment on the level of society, work, local municipality, and country.
History of family support programs in Latvia and suggestions for its further development
Keywords: Vadībzinātne; ģimene; ģimenes atbalsta politika; ģimeņu vērtība Latvijā; daudzbērnu ģimenes